Menu
0
Váš košík je prázdný

Butt Burnt Ends - grilované bůčkové bonbóny

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
low & slow
Rozpadající se kostičky dokonale nauzeného šťavnatého vepřového bůčku zapečeného ve zkaramelizované BBQ omáčce s máslem. Nic neříká Amerika tak moc jako spojení sladkého masa a překvapivého množství tuku na jednom talíři :)

Ingredience

Na maso:

  • 1,5-2 kg vepřového bůčku
  • 2 lžíce oleje

Dry rub (grilovací koření): 

nebo smíchejte:

  • 2 lžíce soli 
  • 2 lžíce čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce sušené cibule

Na finiš:

  • 100 ml BBQ omáčka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu nebo třtinového cukru

Burnt Ends jsou v americkém BBQ často skloňovaným výrazem. Technicky vzato se jedná o jakékoliv opečky z větších kusů masa, které mají větší poměr kůrky k masu, často okrajové části svalu. Nejvíce populární jsou v USA burnt ends z brisketu. Typická je výrazná kouřová chuť, často podpořená hutnou, sladkokyselou BBQ omáčkou. V tomto receptu se podíváme na variaci s vepřovým bůčkem, kde se o žádné odkrojky jednat nebude - uděláme si jich celý pekáč!

Příprava v kuchyni

Butt Burnt Ends na grilu - nařezání bůčkuButt Burnt Ends na grilu - marinování bůčku
  1. Připravíme bůček - pokud má kůži, můžeme ji nechat. Bůček nakrájíme na kostky asi 5 cm široké - usnadní to manipulaci.
  2. Naneseme rub - v našem případě používáme Killer Hogs BBQ Rub. Pokud si připravujete vlastní rub, smíchejte všechny uvedené ingredience. Maso potřeme olejem ze všech stran a důkladně vetřeme do masa ze všech stran.

Burnt Ends na grilu

Burnt Butt Ends bůčkové bonbóny - první fáze grilováníBurnt Butt Ends bůčkové bonbóny - zauzené
  1. Připravíme gril - nepřímé grilování a 120-130 °C (Metody jak nachystat gril na nepřímé grilování jsme sepsali ve speciálním článku).
  2. První fáze grilování - položíme kostky bůčku nad nepřímé teplo. Grilujeme 2-3 hodiny, dokud vnitřní teplota nedosáhne 85-90 °C a maso má tmavou kůrku (bark). Bůček je rychlejší než hovězí hruď, takže hlídáme teplotu.
  3. Zapečeme s omáčkou - výpečky dáme do hliníkové misky. Přidáme BBQ omáčku, máslo, med a případně trochu alkoholu. Promícháme, aby byly všechny výpečky hezky obalené ze všechny stran. My v našem receptu používáme BBQ omáčku Blues Hog Original, ale použít zde můžete jakoukoliv Vaši oblíbenou BBQ omáčku.
  4. Druhá fáze grilování - misku přikryjeme alobalem a dáme zpět na gril při 140-150 °C. Grilujeme 1,5-2 hodiny. Po hodině alobal sundáme, aby se omáčka karamelizovala a vytvořila lesklou glazuru.
  5. Finální kontrola - burnt ends jsou hotové, když jsou měkké, lesklé a lepkavé. Měly by se dát snadno rozdělit vidličkou, ale pořád držet tvar. Tuk by měl být kompletně rozteklý.
Butt Burnt Ends na grilu - na konci grilováníButt Burnt Ends na grilu - ugrilované
Burnt Butt Ends bůčkové bonbóny - druhá fáze grilováníBurnt Butt Ends bůčkové bonbóny - hotové
Podávejte ihned, přejeme dobrou chuť! :)
Tipy na závěr:
  • Nepospíchejte - Tyto burnt ends si žádají čas, i přes to je náš recept jeden z časově úspornějších - někteří pit masteři maso udí přes celou noc!  
  • Experimentujte s omáčkou - zkuste přidat hořčici, javorový sirup nebo dokonce kafe.
  • Hovězí varianta - pokud chcete zkusit klasiku, použijte hovězí hruď (špičku hrudí) - postup je stejný, maso ale bude trvat déle.
  • Perfektní je na pomalé nepřímé grilování gril na pelety, zvládnete to ale i v plynovém grilu nebo klasickém kotlovém grilu na uhlí. Doporučujeme ale použít udící špalíky nebo lupínky pro extra chuť.
Matěj Coufal
Burnt Butt Ends bůčkové bonbóny - před servírovánímBurnt Butt Ends bůčkové bonbóny - hotové na talíři

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(9)
skladem
519 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(8)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(8)
skladem
599 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(9)
skladem
519 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(8)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(8)
skladem
599 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(9)
skladem
519 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(8)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(8)
skladem
599 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(9)
skladem
519 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(8)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(8)
skladem
599 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(9)
skladem
519 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(8)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(8)
skladem
599 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(9)
skladem
519 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(8)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(8)
skladem
599 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(9)
skladem
519 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(8)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(8)
skladem
599 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(9)
skladem
519 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(8)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(8)
skladem
599 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(9)
skladem
519 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(8)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(8)
skladem
599 Kč