Grilovaná jehněčí kýta na kořenové zelenině a červeném víně
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Hledáte nový recept, jak se připravuje jehněčí kýta na grilu? Recept, který zaručeně okouzlí vaše hosty a stane se hvězdou večera? Tahle pomalu pečená jehněčí kýta na víně je šťavnatá, plná chuti a díky pomalému dušení doslova odpadává od kosti.
Ingredience
Na kýtu:
Na omáčku:
- 1 kg jehněčí kýty (s kostí nebo vykostěná)
- 20 ml olivového oleje
- Mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Na omáčku:
- 40 ml olivového oleje
- 200 g cibule
- 100 g karotky
- 100 g celeru
- 50 g česneku
- ½ chilli papričky
- 40 g rajčatového protlaku
- 15 g hnědého cukru
- 15 ml octa balsamico
- 200 ml červeného vína
- 200 ml vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 snítky tymiánu
Příprava masa a zeleniny v kuchyni:
Jehněčí kýta:
Kýtu před grilováním očistěte a nakrájejte na menší kostky. Ty potřete olivovým olejem a bohatě okořeňte mořskou solí a pepřem.
Zelenina:
Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky. Česnek na plátky, chilli papričku nadrobno.
Grilování jehněčí kýty:
- Gril nastavte na přímé grilování při teplotě 160–180 °C.
- Litinový hrnec vložte nad přímý zdroj tepla a nechte jej pořádně rozpálit.
- Do rozpáleného hrnce dejte olivový olej, přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte. Gril zavřete poklopem.
- Zeleninu pravidelně promíchávejte, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Vmíchejte plátky česneku, chilli papričku a rajčatový protlak. Směs posypte cukrem a nechte zkaramelizovat.
- Přilijte ocet balsamico, promíchejte a grilujte, dokud se nakyslá chuť nevytratí. Poté přidejte červené víno, nechte odpařit alkohol.
- Následně přilijte vývar a přidejte bobkový list a tymián.
- Skopovou kýtu grilujeme na grilovacím roštu ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Bude to chtít pár minut z každé strany.
- Poté ji vložte do hrnce s omáčkou.
- Hrnec uzavřete poklicí, nechte v grilu a při střední teplotě skopové pomalu duste, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 72 °C (přibližně 60–90 minut).
Úprava a servírování:
- Jehněčí kýtu vyjměte z hrnce a nechte pod poklicí 5 minut odpočinout.
- Z omáčky odstraňte bobkové listy a tymián.
- Maso naporcujte, vraťte do omáčky a servírujte přímo v litinovém hrnci.
Tipy na závěr:
Jak dlouho grilovat jehněčí?Nejlepším ukazatelem je vnitřní teplota - u zadního jehněčího je ideální 72 °C. Pokud grilujete celou jehněčí kýtu, tak doporučujeme pro zjištění vnitřní teploty teploměr do masa.
Jak naložit jehněčí kýtu?
Charakteristická chuť jehněčího masa a obzvláště skopového může být pro někoho až příliš výrazná - v takovém případě se vyplatí kýtu nechat 24-48 hodin předem naloženou ve směsi vody, octa a soli. Můžeme přidat i různé bylinky a koření dle chuti - vyzkoušejte třeba naše oblíbené univerzální grilovací koření Killer Hogs.
Jaké koření na jehněčí maso?
Tradičně se k jehněčímu nejčastěji používá česnek, rozmarýn, tymián, máta. Nemusíte se ale bát experimentovat - rajčata, hořčice, citron jsou také skvělé volby. Pokud chcete omáčku krémovější, můžete ji před podáváním jemně rozmixovat. Podávejte s čerstvou bagetou, šťouchanými bramborami nebo jen tak – vychutnáte si každé sousto! 🍴
👉 Vyzkoušejte a uvidíte, že tohle jídlo má všechno – chuť, vůni i styl! 🧑🍳
Top Grily Vám přejí dobrou chuť! :)
👉 Vyzkoušejte a uvidíte, že tohle jídlo má všechno – chuť, vůni i styl! 🧑🍳
Top Grily Vám přejí dobrou chuť! :)