Menu
0
Váš košík je prázdný

Grilovaná jehněčí kýta na kořenové zelenině a červeném víně

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Hledáte nový recept, jak se připravuje jehněčí kýta na grilu? Recept, který zaručeně okouzlí vaše hosty a stane se hvězdou večera? Tahle pomalu pečená jehněčí kýta na víně je šťavnatá, plná chuti a díky pomalému dušení doslova odpadává od kosti.

Ingredience

Na kýtu:
  • 1 kg jehněčí kýty (s kostí nebo vykostěná)
  • 20 ml olivového oleje
  • Mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Na omáčku:
  • 40 ml olivového oleje
  • 200 g cibule
  • 100 g karotky
  • 100 g celeru
  • 50 g česneku
  • ½ chilli papričky
  • 40 g rajčatového protlaku
  • 15 g hnědého cukru
  • 15 ml octa balsamico
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 snítky tymiánu

Příprava masa a zeleniny v kuchyni:

Jehněčí kýta:

Kýtu před grilováním očistěte a nakrájejte na menší kostky. Ty potřete olivovým olejem a bohatě okořeňte mořskou solí a pepřem.

Zelenina:

Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky. Česnek na plátky, chilli papričku nadrobno.
Grilované jehněčí na víně - příprava masaGrilované jehněčí na víně - grilování

Grilování jehněčí kýty:

  1. Gril nastavte na přímé grilování při teplotě 160–180 °C.
  2. Litinový hrnec vložte nad přímý zdroj tepla a nechte jej pořádně rozpálit.
  3. Do rozpáleného hrnce dejte olivový olej, přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte. Gril zavřete poklopem.
  4. Zeleninu pravidelně promíchávejte, dokud nezíská zlatavou barvu.
  5. Vmíchejte plátky česneku, chilli papričku a rajčatový protlak. Směs posypte cukrem a nechte zkaramelizovat.
  6. Přilijte ocet balsamico, promíchejte a grilujte, dokud se nakyslá chuť nevytratí. Poté přidejte červené víno, nechte odpařit alkohol.
  7. Následně přilijte vývar a přidejte bobkový list a tymián.
  8. Skopovou kýtu grilujeme na grilovacím roštu ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Bude to chtít pár minut z každé strany.
  9. Poté ji vložte do hrnce s omáčkou.
  10. Hrnec uzavřete poklicí, nechte v grilu a při střední teplotě skopové pomalu duste, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 72 °C (přibližně 60–90 minut).

Úprava a servírování:

  1. Jehněčí kýtu vyjměte z hrnce a nechte pod poklicí 5 minut odpočinout.
  2. Z omáčky odstraňte bobkové listy a tymián.
  3. Maso naporcujte, vraťte do omáčky a servírujte přímo v litinovém hrnci.
Grilované jehněčí na víně - dušeníGrilované jehněčí na víně - před servírováním

Tipy na závěr:

Jak dlouho grilovat jehněčí?
Nejlepším ukazatelem je vnitřní teplota - u zadního jehněčího je ideální 72 °C. Pokud grilujete celou jehněčí kýtu, tak doporučujeme pro zjištění vnitřní teploty teploměr do masa.

Jak naložit jehněčí kýtu?
Charakteristická chuť jehněčího masa a obzvláště skopového může být pro někoho až příliš výrazná - v takovém případě se vyplatí kýtu nechat 24-48 hodin předem naloženou ve směsi vody, octa a soli. Můžeme přidat i různé bylinky a koření dle chuti - vyzkoušejte třeba naše oblíbené univerzální grilovací koření Killer Hogs.

Jaké koření na jehněčí maso?
Tradičně se k jehněčímu nejčastěji používá česnek, rozmarýn, tymián, máta. Nemusíte se ale bát experimentovat - rajčata, hořčice, citron jsou také skvělé volby. Pokud chcete omáčku krémovější, můžete ji před podáváním jemně rozmixovat. Podávejte s čerstvou bagetou, šťouchanými bramborami nebo jen tak – vychutnáte si každé sousto! 🍴

👉 Vyzkoušejte a uvidíte, že tohle jídlo má všechno – chuť, vůni i styl! 🧑‍🍳

Top Grily Vám přejí dobrou chuť! :)

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(3)
skladem
599 Kč
GBS - Litinový hrnec 2 v 1GBS - Litinový hrnec 2 v 1
skladem
3 999 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(5)
skladem
299 Kč
Grilovací obracečkaGrilovací obracečka
(2)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(3)
skladem
599 Kč
GBS - Litinový hrnec 2 v 1GBS - Litinový hrnec 2 v 1
skladem
3 999 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(5)
skladem
299 Kč
Grilovací obracečkaGrilovací obracečka
(2)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(3)
skladem
599 Kč
GBS - Litinový hrnec 2 v 1GBS - Litinový hrnec 2 v 1
skladem
3 999 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(5)
skladem
299 Kč
Grilovací obracečkaGrilovací obracečka
(2)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(3)
skladem
599 Kč
GBS - Litinový hrnec 2 v 1GBS - Litinový hrnec 2 v 1
skladem
3 999 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(5)
skladem
299 Kč
Grilovací obracečkaGrilovací obracečka
(2)
skladem
299 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(3)
skladem
599 Kč
GBS - Litinový hrnec 2 v 1GBS - Litinový hrnec 2 v 1
skladem
3 999 Kč
Grilovací kleštěGrilovací kleště
(5)
skladem
299 Kč
Grilovací obracečkaGrilovací obracečka
(2)
skladem
299 Kč