Menu
0
Váš košík je prázdný

Nadýchané domácí rohlíky

Složitost
2/5
I když by se mohlo zdát, že udělat domácí rohlíky je složité, opak je pravdou. Stačí trocha trpělivosti a času a výsledkem jsou rohlíky nadýchané jako z pekárny.

Ingredience

Ingredience na domácí rohlíky
  • 188 g polohrubé mouky
  • 187 g hladké mouky
  • 225 g vlažné vody
  • 15 g droždí
  • 8 g cukru krupice
  • 7 g soli
  • 38 g sádla
Rohlíky dnes seženeme téměř na každém rohu. Až ale ochutnáte vlastní ještě teplé rohlíky, poznáte úplně jinou úroveň tohoto oblíbeného pečiva. Nebojte se není to vůbec složité, stačí troška trpělivosti a můžete si je vykouzlit třeba o víkendu i u vás doma. Ukážeme si přípravu těsta, tvarování rohlíků i jak a jak dlouho rohlíky péct. Rozpis našeho receptu je na 10 kusů rohlíků o váze přibližně 65 g. Pokud ale máme v oblibě raději jiné tvary, například housky nebo pletýnky, můžeme z tohoto těsta tvořit i ty.

Věříme, že po vyzkoušení tohoto receptu už pro Vás rohlíky ze supermarketu budou jen nouzová varianta :)

Recept na rohlíky - těsto na rohlíky a tvarování

Nadýchané domácí rohlíky - ingredienceNadýchané domácí rohlíky - těsto na rohlíky
  1. Příprava kvásku – kvasnice rozmícháme společně s cukrem na kašičku a přidáme vlažnou vodu. Poprášíme trochou hladké mouky a necháme vzejít kvásek. 
  2. Těsto na rohlíky - hladkou mouku prosejeme do mísy, přidáme polohrubou mouku a sůl. Když máme kvásek vykynutý, přidáme i ten společně se zbytkem vody. Zapneme kuchyňský robot a hněteme na nízký stupeň otáček. Asi po minutě hnětení, až jsou suroviny spojené, přidáme sádlo. Robota necháme pracovat asi 10-15 minut, dokud se těsto neodlepuje od stěn mísy.
  3. Hotové těsto propracujeme v bochánek, přendáme zpět do mísy, poprášíme hladkou moukou a necháme pod utěrkou kynout asi hodinu
  4. Po vykynutí rozdělíme těsto na deset stejných kousků a zpracujeme do kuliček. Ty pokropíme trochou vody a necháme pod utěrkou opět chvíli odpočinout a nakynout (asi 15 minut). Pokud chcete mít každý rohlík stejný, můžete si každou kuličku zvážit.
  5. Jak vytvarovat rohlíky? Jednotlivé bochánky rozválíme na trojúhelník a smotáme do tvaru rohlíku (koukněte na naše fotky níže). Začínáme širší stranou a rolujeme směrem do cípu.
  6. Připravené rohlíky dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme znovu trochu nakynout (opět asi 15 minut). 
Nadýchané domácí rohlíky - rozválení do trojúhelníkuNadýchané domácí rohlíky - vytvarování klasických rohlíkůNadýchané domácí rohlíky - zaoblené rohlíkyNadýchané domácí rohlíky - rohlíky sypané mákem

Jak péct rohlíky?

  1. Předehřejeme si troubu na 220 °C, horní+dolní ohřev.
  2. Před pečením rohlíky pomašlujeme vodou a pokud chceme, můžeme i posypat mákem, dobrou solí nebo kmínem.
  3. Pečeme asi 15 minut.
  4. Pak už jen necháme lehce zchládnout a můžeme jíst i ještě teplé.
Top Grily Vám přejí dobrou chuť! :)
Nadýchané domácí rohlíky - upečené rohlíkyNadýchané domácí rohlíky - upečené rohlíky
 
Ivča Š.
Můžete se podívat i na její Instagram, případně si u ní v rámci Brna a okolí klidně nějaké sladké z našich receptů objednat :)

Vhodné vybavení k přípravě receptu