T-Bone Steak na grilu
Ingredience
- cca 800 g vyzrálého T-Bone steaku
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Maldonská nebo jiná vločková sůl
Dělání steaků na grilu je obecně jeden z těch nejjednodušších grilovacích receptů - když víte jak na to. Na této stránce najdete zkrácený recept přímo na T-Bone steak s nejzákladnějšími informacemi, který bude zkušenému Grill Masterovi pravděpodobně stačit. Pokud Vás ale zajímá ke grilování steaků více informací, najdete jej v našem podrobném, hlavním receptu Steak na grilu.
Dozvíte se v něm, kdy maso osolit a popepřit, kdy ho na roštu otočit, kdy sundat, jak poznáte správnou propečenost a mnoho dalšího. Teď už ale pojďme na slíbený T-Bone :)
A co je vlastně T-Bone steak? Jedná se o řez hovězího steaku se zachovanou obratlovou kostí ve tvaru T uprostřed. Po jedné straně máte steak z nízkého roštěnce (větší kus masa), po druhé straně je svíčková.
Hovězí steaky můžete připravovat na všech grilech Weber, ať už máte plynový gril nebo gril na uhlí.
Kuchyňská příprava před grilováním:
- Vybereme hezky mramorované, přibližně 3-4 cm vysoké steaky, nejlépe od profi řeznictví či farmy.
- Steak před grilováním necháme alespoň 30 minut ohřát na pokojovou teplotu.
- Gril řádně očistíme a rozpálíme na silný přímý žár 220-250 °C.
- Doporučujeme grilovat na litinovém roštu, nebo na Sear Grate litinové mřížce.
Grilování T-Bone Steaku:
- Steak grilujeme na přímém silném žáru pod zavřeným poklopem, dokud se na ních nevypálí krásná mřížka a dokud nepůjde lehce od roštu. Steak za tuto dobu otočíme pouze jednou.
- Poté T-Bone steak umístíme na nepřímý žár a pokračujeme v grilování, dokud steak nedosáhne požadované propečenosti. Nejjednodušší je pro sledování postup s teploměrem do masa uvedený níže. Určitě doporučujeme použít na tento steak teploměr, přece jen je T-Bone jeden z nejdražších druhů masa, tak ať to trefíte přesně :)
- Poznámka - Grilovaný T-Bone steak můžete místo nepřímého grilování postavit na T kost "na stojáka" - v podstatě tím docílíte nepřímého grilování a steak se tím propeče perfektně u kosti.
- Pokud máte výrazně rozdílnou teplotu v nízkém roštěnci a ve svíčkové (může se to stát kvůli tomu, že roštěnec je větší kus masa a propéká se pomaleji), můžete steak grilovat krátce na stojáka - tak, aby se méně propečené maso dotýkalo roštu a více propečné maso bylo nad ním. Tohle možná budete muset udělat s otevřeným poklopem a při přidržování kleštěmi.
- Teploměrem zapíchneme do nejsilnější části masa, sledujeme uvnitř teplotu a propečeme dle Vaší chuti. V našem článku Steak na grilu případně najdete tabulku s popiskem, jaké teploty odpovídají jakému propečení a jak postupovat. Například pro propečení na medium vyjmeme steak z grilu, pokud teplota dosáhne 51-52 °C. Čím vyšší teplota, tím více bude steak propečený.
- Jakmile je dogrilováno, necháme grilovaný steak dalších minimálně 5 minut odpočívat. Mezitím osolíme a opepříme.
- Odkrojíme podél kosti a krájíme proti vláknu. Servírujeme a můžeme dochutit maldonskou vločkovou solí.
Tip 1: Jaký je rozdíl při grilování hovězího steaku s kostí a bez kosti?
Ono je to upřímně jednoduché - téměř žádný :) U obou typů steaků platí podobný postup uvedený výše.
Na co si dát pozor - kost vede teplo! - to znamená, pokud děláte třeba Tomahawk, rozhodně pokrm nesundávat z grilu holýma rukama a chycením za kost, to se pěkně spálíte :)
A taky to znamená, že pokud při grilování používáte nějaký teploměr, dejte si pozor, abyste jej zapíchli někam doprostřed masa, ne ke kosti. U kosti je výrazně vyšší teplota a dost by zkreslovala výsledky.
Tip 2: Jak poznám, kdy otočit steak na roštu?
Steak můžeme otočit, když horní strana hezky zešedne a maso se tak začne zatahovat. Dáte maso na rošt červené a jakmile shora změní barvu, můžete jej otočit.
Druhý způsob, jak to poznáte - maso se samo odlepí od litinového grilovacího roštu. Pokud maso ještě z roštu nejde sundat a museli byste jej odtrhávat, nedělejte to, ještě není zcela hotové. Jak je připraveno k otočení, odlepí se samo :)
Přejeme Vám dobrou chuť! A až budete hledat inspiraci na další luxusní kus steaku, zkuste se podívat na Tomahawk steak a další grilovací recepty.