Menu
0
Váš košík je prázdný

T-Bone Steak na grilu

Doba přípravy
do 30 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Jeden z nejlepších kusů hovězího masa, kde přímo od kosti najdete tu nejlepší chuť!

Ingredience

  • cca 800 g vyzrálého T-Bone steaku
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Maldonská nebo jiná vločková sůl

Dělání steaků na grilu je obecně jeden z těch nejjednodušších grilovacích receptů - když víte jak na to. Na této stránce najdete zkrácený recept přímo na T-Bone steak s nejzákladnějšími informacemi, který bude zkušenému Grill Masterovi pravděpodobně stačit. Pokud Vás ale zajímá ke grilování steaků více informací, najdete jej v našem podrobném, hlavním receptu Steak na grilu.

Dozvíte se v něm, kdy maso osolit a popepřit, kdy ho na roštu otočit, kdy sundat, jak poznáte správnou propečenost a mnoho dalšího. Teď už ale pojďme na slíbený T-Bone :)

A co je vlastně T-Bone steak?
 Jedná se o řez hovězího steaku se zachovanou obratlovou kostí ve tvaru T uprostřed. Po jedné straně máte steak z nízkého roštěnce (větší kus masa), po druhé straně je svíčková.

Kuchyňská příprava před grilováním:

Grilování T-Bone Steaku - příprava v kuchyniGrilování T-Bone Steaku - na grilu
  1. Vybereme hezky mramorované, přibližně 3-4 cm vysoké steaky, nejlépe od profi řeznictví či farmy.
  2. Steak před grilováním necháme alespoň 30 minut ohřát na pokojovou teplotu.
  3. Gril řádně očistíme a rozpálíme na silný přímý žár 220-250 °C.
  4. Doporučujeme grilovat na litinovém roštu, nebo na Sear Grate litinové mřížce.

Grilování T-Bone Steaku:

  1. Steak grilujeme na přímém silném žáru pod zavřeným poklopem, dokud se na ních nevypálí krásná mřížka a dokud nepůjde lehce od roštu. Steak za tuto dobu otočíme pouze jednou.
  2. Poté T-Bone steak umístíme na nepřímý žár a pokračujeme v grilování, dokud steak nedosáhne požadované propečenosti. Nejjednodušší je pro sledování postup s teploměrem do masa uvedený níže. Určitě doporučujeme použít na tento steak teploměr, přece jen je T-Bone jeden z nejdražších druhů masa, tak ať to trefíte přesně :)
  3. Poznámka - T-Bone steak můžete místo nepřímého grilování postavit na T kost "na stojáka" - v podstatě tím docílíte nepřímého grilování a steak se tím propeče perfektně u kosti.
  4. Pokud máte výrazně rozdílnou teplotu v nízkém roštěnci a ve svíčkové (může se to stát kvůli tomu, že roštěnec je větší kus masa a propéká se pomaleji), můžete steak grilovat krátce na stojáka - tak, aby se méně propečené maso dotýkalo roštu a více propečné maso bylo nad ním. Tohle možná budete muset udělat s otevřeným poklopem a při přidržování kleštěmi.
  5. Teploměrem zapíchneme do nejsilnější části masa, sledujeme uvnitř teplotu a propečeme dle Vaší chuti. V našem článku Steak na grilu případně najdete tabulku s popiskem, jaké teploty odpovídají jakému propečení a jak postupovat. Například pro propečení na medium vyjmeme steak z grilu, pokud teplota dosáhne 51-52 °C. Čím vyšší teplota, tím více bude steak propečený.
  6. Jakmile je dogrilováno, necháme steak dalších minimálně 5 minut odpočívat. Mezitím osolíme a opepříme.
  7. Odkrojíme podél kosti a krájíme proti vláknu. Servírujeme a můžeme dochutit maldonskou vločkovou solí.
Grilování T-Bone Steaku - krájení

    Tip 1: Jaký je rozdíl při grilování hovězího steaku s kostí a bez kosti?
    Ono je to upřímně jednoduché - téměř žádný :) U obou typů steaků platí podobný postup uvedený výše.
    Na co si dát pozor - kost vede teplo! - to znamená, pokud děláte třeba Tomahawk, rozhodně pokrm nesundávat z grilu holýma rukama a chycením za kost, to se pěkně spálíte :)
    A taky to znamená, že pokud při grilování používáte nějaký teploměr, dejte si pozor, abyste jej zapíchli někam doprostřed masa, ne ke kosti. U kosti je výrazně vyšší teplota a dost by zkreslovala výsledky.

    Tip 2: Jak poznám, kdy otočit steak na roštu?
    Steak můžeme otočit, když horní strana hezky zešedne a maso se tak začne zatahovat. Dáte maso na rošt červené a jakmile shora změní barvu, můžete jej otočit.
    Druhý způsob, jak to poznáte - maso se samo odlepí od litinového grilovacího roštu. Pokud maso ještě z roštu nejde sundat a museli byste jej odtrhávat, nedělejte to, ještě není zcela hotové. Jak je připraveno k otočení, odlepí se samo :)

    Přejeme Vám dobrou chuť! A až budete hledat inspiraci na další luxusní kus steaku, zkuste se podívat na Tomahawk steak.
    Grilování T-Bone Steaku - hotovoGrilování T-Bone Steaku - naporcováno

    Vhodné vybavení k přípravě receptu

    GBS - Sear GrateGBS - Sear Grate
    skladem
    1 609 Kč
    Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
    skladem
    472 Kč
    Mořská sůl MaldonMořská sůl Maldon
    skladem
    139 Kč
    GBS - Sear GrateGBS - Sear Grate
    skladem
    1 609 Kč
    Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
    skladem
    472 Kč
    Mořská sůl MaldonMořská sůl Maldon
    skladem
    139 Kč
    GBS - Sear GrateGBS - Sear Grate
    skladem
    1 609 Kč
    Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
    skladem
    472 Kč
    Mořská sůl MaldonMořská sůl Maldon
    skladem
    139 Kč
    GBS - Sear GrateGBS - Sear Grate
    skladem
    1 609 Kč
    Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
    skladem
    472 Kč
    Mořská sůl MaldonMořská sůl Maldon
    skladem
    139 Kč
    GBS - Sear GrateGBS - Sear Grate
    skladem
    1 609 Kč
    Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
    skladem
    472 Kč
    Mořská sůl MaldonMořská sůl Maldon
    skladem
    139 Kč
    GBS - Sear GrateGBS - Sear Grate
    skladem
    1 609 Kč
    Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
    skladem
    472 Kč
    Mořská sůl MaldonMořská sůl Maldon
    skladem
    139 Kč
    GBS - Sear GrateGBS - Sear Grate
    skladem
    1 609 Kč
    Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
    skladem
    472 Kč
    Mořská sůl MaldonMořská sůl Maldon
    skladem
    139 Kč