T-Bone Steak
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Jeden z nejlepších kusů hovězího masa, kde přímo od kosti najdete tu nejlepší chuť!
Ingredience
- 450-500 g vyzrálého T-Bone steaku
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Maldonská nebo jiná vločková sůl
Dělání steaků na grilu je obecně jeden z těch nejjednodušších grilovacích receptů - když víte jak na to. Na této stránce najdete zkrácený recept přímo na T-Bone steak s nejzákladnějšími informacemi, který bude zkušenému Grill Masterovi pravděpodobně stačit. Pokud Vás ale zajímá ke grilování steaků více informací, najdete jej v našem podrobném, hlavním receptu Steak na grilu.
Dozvíte se v něm, kdy maso osolit a popepřit, kdy ho na roštu otočit, kdy sundat, jak poznáte správnou propečenost a mnoho dalšího. Teď už ale pojďme na slíbený T-Bone :)
Kuchyňská příprava před grilováním:


- Vybereme hezky mramorované, přibližně 3-4 cm vysoké steaky, nejlépe od profi řeznictví či farmy.
- Steak před grilováním necháme alespoň 30 minut ohřát na pokojovou teplotu.
- Gril řádně očistíme a rozpálíme na silný přímý žár 220-250 °C.
- Doporučujeme grilovat na litinovém roštu, nebo na Sear Grate litinové mřížce.
Grilování T-Bone Steaku:
- Steak grilujeme na přímém silném žáru pod zavřeným poklopem, dokud se na ních nevypálí krásná mřížka a dokud nepůjde lehce od roštu. Steak za tuto dobu otočíme pouze jednou.
- Poté T-Bone steak umístíme na nepřímý žár a pokračujeme v grilování, dokud steak nedosáhne požadované propečenosti. Nejjednodušší je pro sledování postup s teploměrem do masa uvedený níže. Určitě doporučujeme použít na tento steak teploměr, přece jen je T-Bone jeden z nejdražších druhů masa, tak ať to trefíte přesně :)
- Poznámka - T-Bone steak můžete místo nepřímého grilování postavit na T kost "na stojáka" - v podstatě tím docílíte nepřímého grilování a steak se tím propeče perfektně u kosti.
- Teploměrem zapíchneme do nejsilnější části masa, sledujeme uvnitř teplotu a propečeme dle Vaší chuti. V našem článku Steak na grilu případně najdete tabulku s popiskem, jaké teploty odpovídají jakému propečení a jak postupovat. Například pro propečení na medium vyjmeme steak z grilu, pokud teplota dosáhne 51-52 °C. Čím vyšší teplota, tím více bude steak propečený.
- Jakmile je dogrilováno, necháme steak dalších minimálně 5 minut odpočívat. Mezitím osolíme a opepříme.
- Odkrojíme podél kosti a krájíme proti vláknu. Servírujeme a můžeme dochutit maldonskou vločkovou solí.

Tip 1: Jaký je rozdíl při grilování hovězího steaku s kostí a bez kosti?
Ono je to upřímně jednoduché - téměř žádný :) U obou typů steaků platí podobný postup uvedený výše.
Na co si dát pozor - kost vede teplo! - to znamená, pokud děláte třeba Tomahawk, rozhodně pokrm nesundávat z grilu holýma rukama a chycením za kost, to se pěkně spálíte :)
A taky to znamená, že pokud při grilování používáte nějaký teploměr, dejte si pozor, abyste jej zapíchli někam doprostřed masa, ne ke kosti. U kosti je výrazně vyšší teplota a dost by zkreslovala výsledky.
Tip 2: Jak poznám, kdy otočit steak na roštu?
Steak můžeme otočit, když horní strana hezky zešedne a maso se tak začne zatahovat. Dáte maso na rošt červené a jakmile shora změní barvu, můžete jej otočit.
Druhý způsob, jak to poznáte - maso se samo odlepí od litinového grilovacího roštu. Pokud maso ještě z roštu nejde sundat a museli byste jej odtrhávat, nedělejte to, ještě není zcela hotové. Jak je připraveno k otočení, odlepí se samo :)
Přejeme Vám dobrou chuť!

