Menu
0
Váš košík je prázdný

Vepřová pečeně na grilu s medem a pivem

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Tento velmi jednoduchý recept na luxusní grilované vepřové maso jsme vyzkoušeli na vepřové pečeni. Můžete jej ale použít třeba i na kýtu nebo plec, postup bude stejný.

Ingredience

  • Vepřová pečeně vcelku, cca 2 kg (lze použít i vepřovou kýtu nebo plec)
  • Kořenící směs
  • Olivový olej
  • 2 lžíce piva
  • 2 lžíce medu
Maso budeme grilovat jako jeden velký kus vcelku. Nerozřezávejte určitě pečeni (případně kýtu nebo plec) na plátky, nechejte jeden velký kus masa o cca 2 kg. Maso se Vám takto ugriluje lépe, zůstane šťavnatější a budete mít dostatek porcí i na velkou grilovací party. Jen musíme upozornit předem, že na grilování velkých kusů masa vcelku určitě potřebujete vpichovací teploměr. Bez něj je velmi obtížné poznat, zda už je maso hotové.

Dlouhé a pomalé grilování při nižší teplotě je ideální v peletovém grilu, kdy maso za delší čas dokáže získat více kouřového aroma a chuti. Pokud máte gril na uhlí nebo plynový gril, vyzkoušet můžete grilování s udícími lupínky.

Příprava vepřového masa v kuchyni

  1. Maso nechte před grilováním zteplat na pokojovou teplotu, nedávejte jej na gril studené přímo z lednice.
  2. Vepřovou pečeni ze všech stran lehce potřete olejem a naneste bohatou vrstvu kořenící směsi. Můžete použít některou již připravenou, hotovou kořenící směs, můžete si i namíchat vlastní. My tentokrát použijeme grilovací koření Kosmos Q. Grilovací koření tzv. dry rub naneste na maso ideálně alespoň hodinu před samotným grilováním.
Vepřová pečeně na grilu - s teploměrem do masaVepřová pečeně na grilu - hotová

Grilování vepřové pečeně

  1. Připravte gril na nepřímé grilování a teplotu cca 160-180 °C.
  2. Do rozehřátého grilu dejte pečeni na nepřímý žár.
  3. Grilovat budeme přibližně 2 hodiny, dokud teplota uvnitř masa nedosáhne 75 °C.
  4. Přibližně 10 minut před koncem grilování smíchejte pivo a med a potřete tím pečeni ze všech stran.
  5. Jakmile teplota dosáhne 70 °C (ověříte pomocí teploměru do masa), vytáhněte maso z grilu a nechejte 10 minut odpočívat na pokojové teplotě. Šťáva v mase se krásně rozleží a všechna nevyteče hned při prvním řezu do masa.
  6. Máte hotovo, nakrájejte na plátky a podávejte. K pečení na grilu doporučujeme vyzkoušet některý z našich receptů na přílohy.
Top Grily vám přejí dobrou chuť! :)
Vepřová pečeně na grilu - krájeníVepřová pečeně na grilu - na talíři

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč