Jak grilovat hermelín?

Maso, zeleninu i ryby si již ugrilovat zvládneme. Mezi takovými rychlejšími svačinkami na grilu ale rozhodně nesmí chybět i nadýchaný, měkký, smetanový a lahodný hermelín. Podíváme se zde, jak jednoduše a rychle hermelín na grilech Weber připravit.

Jaký sýr vybrat?

Co se hermelínu týká, pokud si ho tedy nevyrábíte sami, jsou k dostání základní 2 druhy, a to nakládaný a balený. S nakládaným hermelínem je před vložením na gril trochu více práce, balený pak bývá, po rozbalení prvního obalu, připraven na gril okamžitě. Zde si můžete vybrat dle chuti, jak nakládané, tak i balené se na gril hodí, výhoda baleného je v počtu kusů, které můžete nakupovat jednotlivě. Nakládaný hermelín se obvykle dá koupit jen ve velkých sklenicích, kde je kusů více. 

Jak hermelín na gril připravit?

Příprava hermelínů je jednoduchá záležitost. Pokud koupíme sýr balený, můžeme ho v koupeném obalu (ne v tom papírovém) hodit přímo na gril a nemít s ním žádnou práci. Hermelín nakládaný je o trochu více pracný. Ze sklenice vytáhneme tolik kusů, kolik jich chceme ugrilovat, lehce osušíme a potřeme zlehka olejem dle vlastního výběru. Pokud nám přijde sýr málo kořeněný, můžeme ho ještě posypat například grilovacím kořením či bylinkami. Poslední krok je sýr zabalit řádně do alobalu tak, aby nám olej nevytékal a hermelín v něm byl usazený takzvaně na těsno. Takto jsou zabalené sýry již připravené na grilování samotné.

Jak hermelín grilovat?

Grilování sýru samotného je, ze všech ostatních dobrot, asi to nejjednodušší. Gril pořádně rozpálíme a hermelíny na něj položíme. Grilujeme 5-10 minut na každé straně. Pokud grilujeme kratší dobu, tedy přibližně 5 minut na každé straně, sýr bude tužší a méně rozteklý. Pokud grilujeme každou stranu 8-10 minut, sýr je pak krásně vláčný a tekutý. Pokud chceme mít na sýru opečenou i klasickou mřížku, po vyndání z alobalu ho můžeme na rozpálený rošt na další minutu z každé strany přihodit. Je potřeba si jen dávat pozor na horký alobal. Konzumovat můžeme hned, jak nám to teplota dovolí, dobrou chuť! :)