Litinové nádobí - vlastnosti, jak ho používat a pečovat o něj

Litina je materiál oblíbený natolik, že tvarů a tím pádem i způsobů použití je mnoho - kromě klasické litinové pánve je velmi populární litinový kotlík (dutch oven), který je vhodný kromě tzv. eintopfů i na pečení - ať už chleba nebo třeba honzových buchet. Dále můžete nalézt i litinový tál, který slouží jako velká plocha pro grilování a smažení, litinové woky ale i různé litinové formy.
Co je litina a jak se vyrábí? A co je smalt a smaltovaná litina?
Výrobní postup litinového nádobí lze najít přímo v jejím pojmenování - výroba litiny probíhá litím roztaveného železa do forem. Takový výrobek se pak mechanicky začistí a je připraven k prodeji.
Smaltované litinové nádobí je druhem litiny, která je na povrchu opatřena smaltem (též enamel) - nejtypičtější nádobou u nás v čechách je plecháček - hrnek oblíbený u zálesáků hlavně pro jeho nerozbitnost a možnosti ohřevu na přímém teple. Smalt chrání jádro železa před reznutím a také není potřeba vytvořit patinu pro nepřilnavost (viz dále). Smaltované nádobí, narozdíl od litinového, je vhodné umývat i běžnými mycími prostředky.
Smaltované litinové nádobí je druhem litiny, která je na povrchu opatřena smaltem (též enamel) - nejtypičtější nádobou u nás v čechách je plecháček - hrnek oblíbený u zálesáků hlavně pro jeho nerozbitnost a možnosti ohřevu na přímém teple. Smalt chrání jádro železa před reznutím a také není potřeba vytvořit patinu pro nepřilnavost (viz dále). Smaltované nádobí, narozdíl od litinového, je vhodné umývat i běžnými mycími prostředky.
Koupil jsem si novou litinovou pánev, můžu rovnou vařit?
Před použitím litiny je vhodné pánev před prvním vařením opatřit patinou - vrstvou, která naši pánev udrží nepřilnavou. Řada výrobců - mimo jiné námi prodávaný Petromax - litinu patinou opatří již ve výrobě. Taková patina je polymerizovaná vrstva tuku, která tvoří bariéru mezi pánví samotnou a připravovaným jídlem. Tato vrstva chrání pánev nejen před rzí, ale také vytváří nepřilnavý povrch, který umožňuje na nádobí z litiny vařit bez oleje či tuku.
Jak na to - vytváříme patinu na nové litinové pánvi
Nebo také seasoning litiny či litinová pánev a její vypálení.
- Litinové nádobí umyjeme a důkladně osušíme - nejlépe teplem, na ohni či na sporáku.
- Naneseme vrstvu oleje na celý povrch - ideální je pasta Petromax, ale také můžeme použít kuchyňský olej - řepkový, slunečnicový, kokosový (nebo takový, který má vysoký bod zakouření).
- Nádobu položíme na uhlíky na žár a průběžně kontrolujeme. Pokud litinu vypalujete doma v troubě, nastavte teplotu na 180-200 °C a litinu do ní vložte alespoň na hodinu. Pozor v domácích podmínkách bude pravděpodobně vydávat větší množství kouře.
- Při teplotě nad bod zakouření (teplota, při které z oleje začne vycházet okem viditelný kouř) dochází k polymeraci oleje - a tím vytvoření námi požadované patiny. Pokud na pánvi vytváříte patinu v troubě, tak po hodině troubu vypněte a nechte litinu postupně vychladnout uvnitř trouby.
- Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud není povrch nepřilnavý.
- Výsledný povrch je lesklý, není však lepkavý či mastný.




Jak vyčistit litinu a jak má vypadat průběžná péče o litinové nádobí?
- Na litinové nádobí nepoužíváme jar ani jiné přípravky na nádobí.
- Jak vyčistit litinovou plotnu? Čištění litiny provádíme mechanicky, ideálně kroužkovou ocelovou houbičkou k tomu určenou (pozor, kroužková houbička není na rozdíl od drátěnky tvořena ostrými vlákny - proto nám povrch nepoškrábe). Nepoužíváme žádné chemické přípravky na nádobí, nicméně menší množství běžného saponátu by dobré patině nemělo uškodit.
- Nádobí utřeme dosucha a můžeme ošetřit pastou nebo lehkou vrstvou oleje. Pokud naneste vrstvu příliš silnou, bude povrch lepkavý.
- Pokud máte litinové nádobí s porcelánem smaltovanou povrchovou úpravou, můžete jej čistit i chemií jako všechno ostatní nádobí v kuchyni.
Litinové plancha grily - jak je udržovat a čistit?
V posledních letech získává na oblibě nový typ grilu - plynové grily s litinovou deskou, neboli plancha grily. V podstatě se jedná o klasický plynový gril, jen má místo normálního grilovacího roštu po celé grilovací ploše velkou litinovou desku. Podobně je mimochodem možné dokoupit i samostatnou litinovou desku třeba ke grilům Weber Spirit.
A tyto grily mají oproti jiným typům trošku specifickou údržbu. Jejich litinová deska bývá obvykle porcelánem smaltována, takže nevyžaduje tak pravidelnou tvorbu patiny jako neošetřené litinové nádobí používané třeba u značky Petromax výše. Přesto při delším a intenzivnějším používání také může být potřeba a proto jsme plancha grily do tohoto článku zahrnuli také.

Pokud Vám povrch litinové planchy u grilu přijde příliš suchý, nebo se k němu jídlo přichytává více než dříve, je vhodné vytvořit novou patinu. Jak na to?
A tyto grily mají oproti jiným typům trošku specifickou údržbu. Jejich litinová deska bývá obvykle porcelánem smaltována, takže nevyžaduje tak pravidelnou tvorbu patiny jako neošetřené litinové nádobí používané třeba u značky Petromax výše. Přesto při delším a intenzivnějším používání také může být potřeba a proto jsme plancha grily do tohoto článku zahrnuli také.

Pokud Vám povrch litinové planchy u grilu přijde příliš suchý, nebo se k němu jídlo přichytává více než dříve, je vhodné vytvořit novou patinu. Jak na to?
- 1) Na čistou, studenou litinovou desku naneste po celém povrchu malou vrstvu oleje (například slunečnicového). Zkontrolujte, že je opravdu po celém povrchu.
- 2) Zapněte všechny hořáky grilu na plný výkon.
- 3) Nechte běžet přibližně 10 minut nebo dokud se z povrchu nezačne kouřit.
- 4) Poté nechte běžet dále, dokud kouř neustoupí (může to být cca 20 minut). Olej se během tohoto procesu zapeče k desce a vytvoří nepřilnavou patinu (seasoning), která zároveň pomáhá chránit desku před rzí.
- 5) Vypněte hořáky a nechte gril zcela vychladnout.
- 6) Proces může být nutné opakovat, obzvlášť pokud jste svůj plancha gril již delší dobu nepoužívali.
Jak vařit na litině?
Jak už bylo řečeno, na litině s kvalitně provedenou patinou lze vařit téměř bez oleje. Fantazii se meze nekladou - v kotlíku (též nazývaném holandská trouba či dutch oven) můžeme připravovat jídla z kategorie tzv. eintopfů - pokrmů, na jejichž přípravu stačí jeden hrnec - různé druhy gulášů, hovězí po burgundsku či jiných jídel, které vyžadují dlouhé tažení pro dokonalé propečení masa. K tomu nám pomáhá právě tepelná akumulace kotlíků.
K vaření v přírodě lze použít uhlíky značky Petromax, které jsou šikovně napočítány pro dosažení požadované teploty - viz tabulka níže:

Tato teplota může být kontrolována pohodlně vpichovým teploměrem, na které mají kotlíky Petromax zabudovaný otvor k měření.
Litinový hrnec má obvykle víko, které lze použít také jako pánev, nebo formu na pečené výtvory - k udržení ideální teploty použijeme nahřáté tělo kotlíku k přiklopení a vytvoření malé přenosné pece. Takto můžeme připravit třeba chléb, koláč, nebo kynuté buchty.
V litinových nádobách není vhodné jídlo skladovat - došlo by k narušení patiny. Ze stejného důvodu není vhodné vařit a uchovávat jídla kyselá (napadá nás lák na okurky).
Často lze dát litina na indukci. Například litinové pánve a hrnce Petromax jsou určeny na všechny druhy sporáků včetně indukčních. U jiných výrobců vždy záleží na údajích udávaných daným výrobcem.
V naší nabídce můžete mimo klasických pánví a kotlíků nalézt také grilovací pánve s drážkami pro odvod tekutin, šikovný pekáč na kuře, litinový wok, nebo různé litinové desky - planchy.
Litina je nádobí, které se nám za správnou péči odvděčí skvělými vlastnostmi pro vaření i smažení a hlavně dlouhověkostí.
Přejeme plno skvělých kulinářských zážitků s litinovým nádobím, především venku v přírodě :)



K vaření v přírodě lze použít uhlíky značky Petromax, které jsou šikovně napočítány pro dosažení požadované teploty - viz tabulka níže:

Tato teplota může být kontrolována pohodlně vpichovým teploměrem, na které mají kotlíky Petromax zabudovaný otvor k měření.
Litinový hrnec má obvykle víko, které lze použít také jako pánev, nebo formu na pečené výtvory - k udržení ideální teploty použijeme nahřáté tělo kotlíku k přiklopení a vytvoření malé přenosné pece. Takto můžeme připravit třeba chléb, koláč, nebo kynuté buchty.
V litinových nádobách není vhodné jídlo skladovat - došlo by k narušení patiny. Ze stejného důvodu není vhodné vařit a uchovávat jídla kyselá (napadá nás lák na okurky).
Často lze dát litina na indukci. Například litinové pánve a hrnce Petromax jsou určeny na všechny druhy sporáků včetně indukčních. U jiných výrobců vždy záleží na údajích udávaných daným výrobcem.
V naší nabídce můžete mimo klasických pánví a kotlíků nalézt také grilovací pánve s drážkami pro odvod tekutin, šikovný pekáč na kuře, litinový wok, nebo různé litinové desky - planchy.
Litina je nádobí, které se nám za správnou péči odvděčí skvělými vlastnostmi pro vaření i smažení a hlavně dlouhověkostí.
Přejeme plno skvělých kulinářských zážitků s litinovým nádobím, především venku v přírodě :)


