Čokoládový dezert z červeného vína na grilu
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Není tajemstvím, že na grilu připravíte jakékoliv jídlo. Možná Vás ale překvapí, že na svém grilu můžete udělat třeba i sladký čokoládový dort.
Ingredience
Ingredience na čokoládový dort:
- 1 vanilkový lusk
- 100 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 140 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 40 g kvalitního práškového kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 160 ml červeného vína
- 400 g zakysané smetany
- 50 cl vaječného koňaku
- 100 g cukru moučka
Zde mezi našimi recepty Vám chceme naznačit, že na Vašem grilu neuděláte jen steaky, burgery a klobásky. K přípravě čokoládové buchty, bábovky, drobenkového jablečného koláče nebo třeba italského chleba Vám stačí pouze gril a vhodná forma na pečení. Dnešní čokoládový dort budeme péct ve nerezovém GBS stojanu, který je primárně určen k přípravě drůbeže. Jeho možnosti jsou však mnohem větší.
Mnoho dalších receptů najdete také v profesionální kuchařce Weber Bible grilování.
Kuchyňská příprava dortu:
- Vanilkový lusk podélně rozpulte a špičkou nože vydlabejte semínka.
- V míse promíchejte máslo, třtinový a krupicový cukr, přidejte 1 celé vejce a z jednoho vejce pouze žloutek. Přidejte i vanilkovou dřeň a prošlehejte.
- Prosejte mouku a vmíchejte do mísy. Dále přidejte kakaový prášek, prášek do pečiva a skořici.
- Opatrně přilijte 160 ml červeného vína a zamíchejte.
- Připravte si formu - v našem případě použijeme GBS stojan na drůbež. Vypodložíme jej pečícím papírem a vznikne nám tak perfektní forma na dezert.
- Nalijte do formy těsto a uhlaďte.
Grilování čokoládového dortu:
- Gril nastavte na nepřímý žár při teplotě asi 180 °C.
- Stojan na drůbež s dezertem umístěte do středu roštu nad nepřímý žár a pečte.
- Péct budeme po dobu přibližně 25 minut. Při odstavení by měl být dort uprostřed ideálně ještě mírně měkký.
- V mezičase připravte krém - smíchejte zakysanou smetanu, cukr moučku a vaječný likér.
- Po upečení dortu jej vytáhněte z grilu a nechejte krátce vychladnout, ať není horký, ale podávejte jej stále teplý.
- Dort podávejte s krémem z vaječného koňaku.
Mnoho dalších receptů najdete také v profesionální kuchařce Weber Bible grilování.