Fish 'n' Chips
Doba přípravy
do 90 min
Složitost
5/5
Postup
nepřímé grilování
Na Vašem grilu Weber můžete připravit tradiční jídla z celého světa. Zde Vám přinášíme recept na oblíbený pokrm z Anglie, klasické Fish 'n' Chips.
Ingredience
Ryba:
- 200 g bílé ryby (třeba hejk či některý typ tresky)
- 500 g pšeničné mouky
- 1 vejce
- 50 ml piva
- 25 ml vody
- 1/2 polévkové lžíce oleje
- 1 vaječný bílek, ušlehané na tuhý sníh
- sůl
- pepř
- špetka cukru
- neutrální olej na smažení
- 2 polévkové lžice pšeničné mouky na s
Hranolky:
- 2 velké brambory vhodné k pečení
- neutrální olej na smažení
Hrachové pyré:
- 50 g hrachu
- hrst čerstvé máty
- slupka a šťáva z poloviny citrónu
- 1/2 stroužku česneku
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- sůl
Fish and chips jsou ideální recept pro přípravu na grilu v létě, kdy si nechcete vyhřívat domácí kuchyni. Snazší příprava bude s ohledem na nutnost měnit teploty na elektrickém grilu nebo grilu na plyn. Připravit si tuto britskou klasiku zvládnete ale ve všech grilech Weber.
Výbava:
GBS litinová Wok pánevKuchyňská příprava:
- Rybu očistěte.
- Posypte ji 1 polévkovou lžící soli a 1 kávavovou lžičku cukru a nechte ji alespoň 2 až 3 hodiny odležet, ideálně až 24 hodin. Rybí maso se tím zpevní a při smažení bude lépe držet pohromadě.
- Rybu nakrájejte na rovnoměrné díly.
- Ušlehejte důkladně mouku, vejce, pivo, vodu a olej, nesmí být žádné kousíčky.
- Z vaječných bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do těstíčka. Přidejte trošku soli a špetku cukru.
- Oloupejte brambory, nakrájejte je na hranolky o průřezu 1,5 x 1,5 cm. Namočte je na 24 hodin do vody, aby se z brambor vyplavil škrob. Při smažení pak snadněji vytvářejí křupavou kůrku.
- Brambory nechte okapat a osušte v papírové utěrce.
- Hrachové lusky vyloupejte, hrách vsypte do mixéru.
- Nastrouhejte citrónovou kůru a pak opečte půlku citrónu překrojenou stranou dolů na přímém žáru, dokud se na ní neobjeví stopy od mřížky grilu.
- Šťávu vymačkejte do nádoby mixeru, přidejte citronovou kůru, mátu, česnek a olivový olej.
- Mixujte, dokud nevznikne hrubé pyré.
- Ochuťte solí a pepřem.
Příprava Fish and chips na grilu:
- Gril připravte na nepřímý žár a teplotu asi na 200 °C.
- Na gril položte Wok pánev, přidejte olej a zahřejte ho asi na 160 °C.
- Hranolky smažte na oleji asi 10 minut, dokud nezměknou.
- Ztlumte teplotu, vyjměte brambory z oleje a nechte je stranou ve vhodné nádobě zchladnout. Zůstanou odstavené, dokud nevychladnou úplně.
- Znovu rozehřejte wok pánev, tentokrát na 250 °C.
- Vložte do rozpáleného oleje hranolky a usmažte je do zlatavě hnědé barvy.
- Hranolky vyjměte a položte na savý papír, posolte a nechte stranou po dobu, kdy budete připravovat rybu.
- Díly rybího masa obalte v mouce a pak v těstíčku.
- Jednotlivé díly nabírejte vidličkou a pokládejte je napůl ponořené do rozpáleného oleje. Vyčkejte 6 až 7 vteřin, až těstíčko vytvoří krustu.
- Každý kousek pomalu a s opatrnými pohyby postupně osmažte, dávejte pozor, aby se olej nerozstříkl.
- Tento postup opakujte i s ostatními kousky.
- Když je krusta zlatavě hnědá, usmažený kousek ryby vyjměte. Nechte okapat na savém papíře.
- Rybu podávejte s hranolky a hrachovým pyré.
Tip:
K hranolkům servírujte sladový ocet - je to tradiční kombinace.A příště si můžete vybrat některý z našich dalších grilovacích receptů.
Topgrily Vám přejí dobrou chuť!