Menu
Rychlý kontakt
+420 602 546 758
0
Váš košík je prázdný
Fish 'n' Chips
Doba přípravy
do 90 min
Složitost
5/5
Postup
nepřímé grilování
Na Vašem grilu Weber můžete připravit tradiční jídla z celého světa. Zde Vám přinášíme recept na oblíbený pokrm z Anglie, klasické Fish 'n' Chips.

Ingredience

Počet porcí: 1

Ryba:

  • 200 g bílé ryby (třeba hejk či některý typ tresky)
  • 500 g pšeničné mouky
  • 1 vejce
  • 50 ml piva
  • 25 ml vody
  • 1/2 polévkové lžíce oleje
  • 1 vaječný bílek, ušlehané na tuhý sníh
  • sůl
  • pepř
  • špetka cukru
  • neutrální olej na smažení
  • 2 polévkové lžice pšeničné mouky na s

Hranolky:

  • 2 velké brambory vhodné k pečení
  • neutrální olej na smažení

Hrachové pyré:

  • 50 g hrachu
  • hrst čerstvé máty
  • slupka a šťáva z poloviny citrónu
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • sůl

Výbava:

GBS litinová Wok pánev

Kuchyňská příprava:

  1. Rybu očistěte.
  2. Posypte ji 1 polévkovou lžící soli a 1 kávavovou lžičku cukru a nechte ji alespoň 2 až 3 hodiny odležet, ideálně až 24 hodin. Rybí maso se tím zpevní a při smažení bude lépe držet pohromadě.
  3. Rybu nakrájejte na rovnoměrné díly.
  4. Ušlehejte důkladně mouku, vejce, pivo, vodu a olej, nesmí být žádné kousíčky.
  5. Z vaječných bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do těstíčka. Přidejte trošku soli a špetku cukru.
  6. Oloupejte brambory, nakrájejte je na hranolky o průřezu 1,5 x 1,5 cm. Namočte je na 24 hodin do vody, aby se z brambor vyplavil škrob. Při smažení pak snadněji vytvářejí křupavou kůrku.
  7. Brambory nechte okapat a osušte v papírové utěrce.
  8. Hrachové lusky vyloupejte, hrách vsypte do mixéru.
  9. Nastrouhejte citrónovou kůru a pak opečte půlku citrónu překrojenou stranou dolů na přímém žáru, dokud se na ní neobjeví stopy od mřížky grilu.
  10. Šťávu vymačkejte do nádoby mixeru, přidejte citronovou kůru, mátu, česnek a olivový olej.
  11. Mixujte, dokud nevznikne hrubé pyré.
  12. Ochuťte solí a pepřem.

Příprava na grilu:

  1. Gril připravte na nepřímý žár a teplotu asi na 200 °C.
  2. Na gril položte Wok pánev, přidejte olej a zahřejte ho asi na 160 °C.
  3. Hranolky smažte na oleji asi 10 minut, dokud nezměknou.
  4. Ztlumte teplotu, vyjměte brambory z oleje a nechte je stranou ve vhodné nádobě zchladnout. Zůstanou odstavené, dokud nevychladnou úplně.
  5. Znovu rozehřejte wok pánev, tentokrát na 250 °C.
  6. Vložte do rozpáleného oleje hranolky a usmažte je do zlatavě hnědé barvy.
  7. Hranolky vyjměte a položte na savý papír, posolte a nechte stranou po dobu, kdy budete připravovat rybu.
  8. Díly rybího masa obalte v mouce a pak v těstíčku.
  9. Jednotlivé díly nabírejte vidličkou a pokládejte je napůl ponořené do rozpáleného oleje. Vyčkejte 6 až 7 vteřin, až těstíčko vytvoří krustu.
  10. Každý kousek pomalu a s opatrnými pohyby postupně osmažte, dávejte pozor, aby se olej nerozstříkl.
  11. Tento postup opakujte i s ostatními kousky.
  12. Když je krusta zlatavě hnědá, usmažený kousek ryby vyjměte. Nechte okapat na savém papíře.
  13. Rybu podávejte s hranolky a hrachovým pyré.

Tip:

K hranolkům servírujte sladový ocet - je to tradiční kombinace.

Topgrily Vám přejí dobrou chuť!

Další vybavení pro přípravu receptů