Grilované avokádo s broskvemi a rajčetem
Ingredience
- 3 avokáda, rozpůlená a bez pecek
- 2 masitá rajčata, na kostičky
- 2 broskve, na kostičky
- 1 červená cibule, nadrobno
- 1 limeta
- koriandr
- microgreens
- olivový olej
- pepř, sůl
Milujete avokádo, ale lámete si hlavu co všechno se dá z avokáda udělat? Nemusíte si připravovat jen guacamole nebo avokádový toast, i když ty mají také určitě své místo. Pojďte vyzkoušet recept na originální předkrm nebo zajímavou přílohu, která se hodí nejen k rybám. Grilované avokádo si můžete připravit na grilu na dřevěné uhlí, na plyn i elektrickém a pokud to počasí nedovolí, podařit by se vám to mohlo určitě i v troubě.
U avokáda je důležité to s ochucením příliš nepřehánět, aby stále vynikla jeho jemná chuť. V našem receptu je doplněno o výraznější salsu, která se s jemným avokádem krásně doplňuje. Můžete si jej ale určitě připravit i samotné, avokádo na grilu změkne a získá krásnou chuť. Doporučujeme avokádo grilovat na poloviny a neloupané, bude tak krásně držet tvar a žádné kousky nebo proužky vám nebudou propadávat roštem.
Příprava salsy a avokáda v kuchyni:
- Připravte si salsu - v míse smíchejte na kostky nakrájená rajčata, broskve a koriandr s najemno nakrájenou červenou cibulí.
- Přidejte šťávu z poloviny limetky, olivový olej a dochuťte solí a pepřem.
- Avokáda na gril si rozkrojte a pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a opepřete. Ideální je avokáda rozkrojit a připravovat až chvíli předgrilováním, snadno začnou na vzduchu oxidovat a zhnědnou. Pokud si je chcete připravit dopředu, můžete je lehce potřít šťávou z citrónu nebo limetky, která tomu zabrání.
Grilování avokáda:
- Rozpalte gril na středně vysokou teplotu.
- Grilujte avokáda řezem dolů 3-4 minuty, dokud nebudou mít zlatavé pruhy. Grilovat můžete přímo na roštu nebo na litinové grilovací desce. (Pokud grilujete avokádo v troubě, položte jej řezem směrem vzhůru, klasické trouby obvykle grilují z horní strany.)
- Grilovaná avokáda naplňte připravenou salsou a podávejte ihned.


Tipy na závěr:
- 🌶️ Pro pikantní variantu přidejte do salsy nadrobno nakrájenou pálivou papričku.
- 🧀 Skvěle se hodí třeba ke grilované chobotnici.
- 🥑 Pokud by vám grilovaná avokáda zbyla, můžete si z nich připravit guacamole s lehce zauzenou chutí z grilu. Ta nejvíce vynikne z peletového grilu případně pokud využijete udící lupínky nebo samozřejmě při grilování přímo na dřevě.
- 🥑 Grilování také pomůže u avokáda, které není ještě perfektně zralé. Díky tepelné úpravě změkne. Nedoporučujeme, ale samozřejmě grilovat nezralá avokáda, sice by na grilu změkla také, ale nezralé nenabídne svou typickou chuť.

