Grilované kuře na motýlka s chimichurri
Doba přípravy
do 90 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Kuře můžete na grilu připravit mnoha způsoby. Jedním z nich je grilování kuřete na motýlka alias naplacato a my si tuto metodu dnes dobře představíme.
Ingredience
- 1 celé kuře bez drobů
- 5 stroužků česneku
- 15 g čerstvého koriandru
- 30 g čerstvé hladké petrželky
- 4 lžíce čerstvého oregána
- 200 ml olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- špetka chilli vloček
- sůl a pepř
Výhoda při grilování kuřete tímto způsobem spočívá v tom, že kuře má takto pravidelný tvar. Víceméně je ve všech místech stejně vysoké, což nám umožní jej pěkně optimálně propéct. Zároveň se kuře tímto způsobem peče rychleji a i zde by se nám měla povést pěkně křupavá kůže. Výhodou je také fakt, že tato metoda grilování celého kuřete nevyžaduje žádné další stojánky a můžete takto grilovat ať už máte plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí. Tato metoda je tedy perfektní na začátek.
My si tentokrát grilované kuře připravíme s argentinskou bylinkovou omáčkou chimichurri, která je ke grilovanému masu jako dělaná.
Mimochodem, kuře na motýlka = kuře naplacato = kuře Spatchcock.
My si tentokrát grilované kuře připravíme s argentinskou bylinkovou omáčkou chimichurri, která je ke grilovanému masu jako dělaná.
Mimochodem, kuře na motýlka = kuře naplacato = kuře Spatchcock.
Příprava kuřete na motýlka
- Kuře si v kuchyni položte na krájecí prkno hřbetem nahoru.
- Jak rozstřihnout kuře? Jednou rukou chyťte kuře za biskupa a druhou rukou kuře rozřízněte rovnoběžně s páteří až na druhý konec ke krku, nejprve z jedné strany páteře, poté i z druhé strany. Použít můžete kuchyňské nůžky i nůž.
- Páteř úplně odstraňte, pro tento recept ji ani dále nebudeme potřebovat.
- Kuře nyní obraťte tak, aby rozříznutá strana byla na kuchyňském prkénku. Zatlačte rukou uprostřed kuřete na prsní kost a zploštěte. Osušte kuře papírovou utěrkou a máte nachystané kuře naplacato neboli kuře na motýlka.
- Kuře ještě u tohoto receptu pořádně namarinujeme pomocí chimichurri omáčky připravené dle postupu níže.
- Opatrně vsuňte prsty pod kůži tak, abyste kůži uvolnili od masa, ale nepotrhali. Polovinu nachystané omáčky vsuňte a rozetřete rovnoměrně mezi kůží a masem, nejlépe po celé ploše kuřecího masa. Omáčkou potřete kuře i zvenku a nechte si trošku stranou i na servírování na konci.
- Marinujte takto kuře cca půl hodiny při pokojové teplotě.
Jak připravit chimichurri?
- Nasekejte najemno ingredience - česnek, koriandr, petrželku a oregáno.
- Přidejte olivový olej, vinný ocet, chilli vločky a sůl a pepř na dochucení.
- Vše poctivě promíchejte.
Grilování kuřete na motýlka
- Gril si nachystejte na přímý žár přibližně o teplotě 200 °C.
- Na rozpálený rošt umístěte kuře stranou s kůží dolů. Poklop mějte zavřený a nechte grilovat cca 5-8 minut. Poté by měla být kůže zbarvená hezky dohněda opečená a měla by jít lehce od roštu.
- Kuře nyní otočte kůží směrem nahoru a budeme grilovat další přibližně půlhodinu. Teplota v nejsilnějším místě prsou má dosáhnout 75 °C, poté je kuře bezpečné ke konzumaci. Zato u stehen by měla být teplota kolem 85 °C, poté půjde maso pěkně od kosti a nebude růžové. Stehna jsou menší kus masa a oproti prsům se propékají rychleji, teplotní rozdíl by tak měl vzniknout automaticky.
- Vytáhněte kuře z grilu a nechte cca 10 minut odpočívat. Při tom se vnitřní teplota ještě trošku zvedne.
- Jak poznáte teplotu uvnitř kuřete? Zde skutečně potřebujete vpichovací teploměr do masa. S jeho pomocí dosáhnete vždy precizních výsledků :) Jen pozor, aby se konec sondy nedotýkal kosti - kost vede teplo a sonda by Vám ukazovala výrazně vyšší teplotu.
- Kuře naporcujte dle libosti a podávejte se zbývající chimichurri.