Grilované kuře na rožni s česnekem a citronem
Doba přípravy
do 90 min
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Kuře lze ugrilovat mnoha způsoby a většinu z nich najdete i na našem webu. Tentokrát se podíváme na grilování kuřete na rožni, otáčecím špízu či rotisserii.
Ingredience
- 1 celé kuře bez drobů, lehce přes 1,5 kg
- 2 citróny
- 6 stroužků česneku
- 100 ml olivového oleje
- Snítka tymiánu
- Sůl a pepř
Grilované kuře na otočném grilu lze připravit na všech druzích zahradních grilů. Ať už máte gril na plyn, kotlový gril nebo elektrický gril, postup bude v podstatě stejný. Stejně tak tolik nezáleží na tom, jestli máte otáčecí špíz s elektromotorkem nebo budete otáčet ručně po kouscích se zafixováním rožně. Ve všech případech by se mělo kuře propéct krásně rovnoměrně ze všech stran.
Kuře na gril - příprava v kuchyni
- Nejprve omyjte citróny a oloupejte stroužky česneku a vymačkejte je či nakrájejte nadrobno.
- Připravte si česnekový olej - smíchejte olej, česnek, lístky tymiánu, sůl, pepř a nastrouhejte k marinádě kůru z jednoho citrónu.
![Grilované kuře na rožni příprava Česnekový olej k potírání kuřete na grilu](/files/ckeditor//Recepty/Ku%C5%99e_na_ro%C5%BEni/p%C5%99%C3%ADprava_v_kuchyni.jpg)
- Nachystejte si kuře - očistěte, vložte dovnitř citrony nakrájené na měsíčky a snítky tymiánu.
- Poté ze všech stran kuře potřete připravenou marinádou, zbývající marinádou můžete potírat kuře během grilování.
- Nakonec kuře nasaďte na rožeň.
![Grilované kuře na rožni Příprava kuřete na gril](/files/ckeditor//Recepty/Ku%C5%99e_na_ro%C5%BEni/p%C5%99%C3%ADprava_v_kuchyni_2.jpg)
![Grilované kuře na otočném grilu příprava Příprava kuřete na rožni v kuchyni](/files/ckeditor//Recepty/Ku%C5%99e_na_ro%C5%BEni/Ku%C5%99e_na_%C5%A1p%C3%ADzu_3.jpg)
Grilování kuřete na rožni
![Grilované kuře na otočném grilu Grilované kuře na rožni na grilu](/files/ckeditor//Recepty/Ku%C5%99e_na_ro%C5%BEni/Ku%C5%99e_na_ro%C5%BEni_2.jpg)
![Grilované kuře na rožni Potírání kuřete při grilování na rožni](/files/ckeditor//Recepty/Ku%C5%99e_na_ro%C5%BEni/Pot%C3%ADr%C3%A1n%C3%AD_ku%C5%99ete_na_ro%C5%BEni.jpg)
- Připravte si na gril otáčecí špíz s elektromotorkem a grilování nepřímou metodou při přibližně 200 °C.
- Doporučujeme pod kuře (mezi brikety nebo nad hořáky) postavit velkou hliníkovou misku na zachytávání grilovací šťávy. Vznikne Vám výborná zálivka a taky si usnadníte následné čištění grilu.
- Umístěte na gril rožeň s kuřetem a zapněte motor na otáčení.
- Grilovat budeme přibližně 1,5 hodiny, ale důležitá je především vnitřní teplota masa. Po celou dobu kuře nechte v grilu otáčet pod zavřeným poklopem.
- Jak poznat, zda je kuře hotové? Nejlépe pomocí vpichového teploměru do masa. Maso by v nejsilnější části prsou mělo dosáhnout 75 °C, u stehen pak ideálně 85 °C, poté půjde maso pěkně od kosti.
- Kuře lze z grilu vytáhnout i o 2-3 °C dříve. Teplota uvnitř ještě vzroste, jak bude maso odpočívat.
- Jakmile dosáhnete požadované teploty, vytáhněte kuře z grilu a nechte jej cca 15 minut odpočívat.
- Poté kuře naporcujte a můžete servírovat třeba s některou z příloh z našich grilovacích receptů.
![Kuře grilované na rožni Kuře během procesu grilování na rožni na grilu](/files/ckeditor//Recepty/Ku%C5%99e_na_ro%C5%BEni/Ku%C5%99e_na_ro%C5%BEni_3.jpg)
![Grilované kuře na rožni Hotové grilované kuře na rožni](/files/ckeditor//Recepty/Ku%C5%99e_na_ro%C5%BEni/Ku%C5%99e_na_ro%C5%BEni_5.jpg)
Přejeme Vám dobrou chuť! :)