Jak připravit domácí slaninový džem
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
1/5
Postup
přímé grilování
Tato naprostá delikatesa je výborná třeba jako omáčka v burgeru, využití ale určitě najdete víc. A její příprava je velmi jednoduchá na grilu i doma v kuchyni.
Ingredience
- 200 g anglické slaniny
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžička chilli koření (lze vynechat)
- 1 čajová lžička uzené papriky
- 50 ml javorového sirupu
- 50 ml balsamica
- 50 g hnědého cukru
Příprava před vařením
- Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
- Slaninu nakrájejte na kostičky.
Vaření slaninového jamu
Slaninový jam lze připravit jak doma v kuchyni, tak venku na grilu. My si v našem receptu ukážeme postup na grilu ve wok pánvi, ale stejným způsobem si můžete džem připravit i doma na sporáku v kastrolku.
- Připravte gril na přímý žár o teplotě přibližně 180 °C.
- Vložte do grilu litinovou wok pánev a nechte ji několik minut pěkně rozpálit.
- Nasypte do rozpáleného woku slaninu a opečte ji do křupava.
- Dále přidejte šalotku a restujte, dokud nezačne karamelizovat. Poté přidejte i česnek a nechte ještě minutu restovat.
- Za neustálého promíchávání postupně přidávejte chilli koření, uzenou papriku. Až se směs rovnoměrně spojí, přidejte javorový sirup, ocet a hnědý cukr.
- Nechte vařit při mírném varu (můžete trošku ztlumit teplotu) zhruba 10 minut, nebo dokud směs nezhoustne do konzistence džemu.
- Odstavte z grilu, nechte vychladnout a máte hotovo :)
Přejeme Vám dobrou chuť!