Krevetové burgery s domácí tatarkou
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Osvěžující změnou tradičního burgeru jsou tyto krevetové burgery s domácí tatarkou. Jsou jednoduché a (zatím) neokoukané!
Ingredience
Na krevetové karbanátky:
- 500 g čerstvých krevet, loupané a zbavené střívka
- 2 jarní cibulky
- 1 stonek řapíkatého celeru
- hrst listů petrželky
- 1 lžíce Rufus Teague Fish Rub
- 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
- 1/2 lžičky hořčičného prášku
- 1/4 lžičky mleté cayenne papriky
- 75 g panko strouhanky
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
Na domácí tatarku:
- 1/2 hrnku majonézy
- 2 lžíce nakládaných okurek, nakrájených najemno
- 1 lžíce kapary, nakrájené najemno
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- špetka soli a pepře
Na sestavení:
- 4 hamburgerové housky
- listový salát
- plátky rajčat
- červená cibule, nakrájená na proužky
V tomto receptu dává kombinace čerstvých krevet s aromatickým kořením vzniknout křupavým a šťavnatým karbanátkům, které dokáží překvapit i ty největší burgerové konzervativce.
V tomto receptu budeme při přípravě hodně používat food processor. Použít lze i sekáček nebo stolní mixér. Teoreticky můžete použít i krájecí prkénko a kuchařský nůž a nakrájet vše ručně, jen to zabre výrazně více času. S food processorem máte karbanátky hotové za pár minut :)
V tomto receptu budeme při přípravě hodně používat food processor. Použít lze i sekáček nebo stolní mixér. Teoreticky můžete použít i krájecí prkénko a kuchařský nůž a nakrájet vše ručně, jen to zabre výrazně více času. S food processorem máte karbanátky hotové za pár minut :)
Krevetové karbanátky a jejich výroba:


- Ve food processoru nejprve nakrájejte jarní cibulku a celer najemno.
- Přidejte: krevety, petrželku, koření, citrónovou kůru, hořčici a kajenskou papriku.
- Několikrát krátce rozmixujte - mělo by vzniknout hrubě nasekané těsto s kousky krevet velikosti hrášku.
- Směs přeneste do mísy.
- Přidejte panko strouhanku a jemně promíchejte.
- Vytvarujte 4 stejně velké karbanátky o průměru asi 11 cm a tloušťce maximálně 1,5 cm.
- Karbanátky položte na naolejovaný tác, přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici odležet minimálně 30 minut (můžete až 2 hodiny).
- Mezitím si připravte tatarku - smíchejte všechny ingredience a odložte do lednice.
- Nachystejte si rajčata a cibuli, obojí nakrájené na tenké plátky.


Krevetové burgery na grilu:
- Předehřejte gril na přímé grilování, střední žár a připravte grilovací desku. Nám konkrétně pro tento recept pomůže litinová plancha.
- Karbanátky z obou stran lehce potřete olivovým olejem a grilujte na rozpálené desce přibližně 8 minut - po 5 minutách opatrně otočte.
- V posledních 30 sekundách opečte housky na grilu řeznou stranou dolů.
- Vše sundejte z grilu a pusťte se do skládání burgerů.
- Kompletování burgerů - na spodní i horní bulku natřete domácí tatarku, na spodní položte salát, na ni cibuli, na ni jednu nebo dvě krevetové placky, rajče a nakonec horní bulku.


Tipy na závěr:
- Při míchání směsi v robotu nepřepracujte - chcete zachovat kousky krevet pro lepší texturu a chuť.
- Karbanátky se musí dobře vychladit, jinak se vám při grilování rozpadnou.
- Místo grilu můžete karbanátky usmažit na pánvi s trochou oleje - 3-4 minuty z každé strany.
- Domácí tatarku můžete nahradit pikantní majonézou s chilli nebo avokádovým krémem.

