Krevetové špízy na grilu s hořčicí
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Velmi snadný a rychlý recept na výborné, lehké letní jídlo nebo jako luxusní předkrm před hlavním grilovaným chodem na větší akci. Zvládnete jej jen s pár ingrediencemi.
Ingredience
- 1 kg krevet - vhodná střední velikost (označení 26/30)
 - 4 lžíce olivového oleje
 - 4 lžíce dijonské hořčice
 - Lžíce sušeného estragonu
 - Lžička sušeného kopru
 - Špetka soli a pepře
 - 1 citron
 
V tomto receptu se zaměříme na grilování krevet. Krevety můžou být perfektní předkrm pro vaše hosty na příští grilovačce, který zaručeně zaujme a když si je budete grilovat na špízech, nebude to ani tolik práce. Podíváme se nejdříve jak připravit krevety před samotným grilováním, řekneme si něco k nachystání samotného grilu Weber a následně jak krevety grilovat.
Tento recept můžete připravit na všech grilech ať už máte plynový gril nebo kotlový gril na uhlí.
Příprava krevet na grilování v kuchyni
- Pokud používáte dřevěné bambusové špízy, dejte je nejprve na 30 minut dobře namočit do vody, aby na grilu neshořely.
 - Krevety oloupejte, odstraňte střívka a ocásky neoddělávejte.
 - Krevety postupně napichujte na špízy.
 - První krevetu zakruťte a propíchněte v hlavové i ocasní části.
 - Další ktrevetu napíchněte pouze v hlavové části tak, aby ocásek byl na opačné straně oproti předchozí krevetě.
 - Další krevetu napíchněte stejným způsobem tak, aby ocásek byl na stejné straně jako u předchozí.
 - Takto pokračujte až do konce špízu, z obou stran nechte špíz krátce přečnívat, jak Vám bude vyhovovat na servírování.
 - Krevety se mají dotýkat a nemají mezi nimi být mezery. Díky tomu se při grilování nepokroutí a nevysuší.
 - Takto si postupně připravte všechny špízy a krevety, které máte k dispozici. Nezapomeňte dávat pozor, ať Vám porce na špízech vyjdou přibližně rovnoměrně.
 - Připravte si kořenící pastu - smíchejte všechny přísady, tedy olivový olej, dijonskou hořčici, estragon, kopr, sůl a pepř.
 - Krevetové špízy z obou stran potřete kořenící pastou.
 - Citron nakrájejte na kousky/půlměsíčky.
 
Grilování špízů z krevet
- Připravte gril na přímé grilování a přibližně 230 °C.
 - Špízy ideálně grilujte tak, aby se maso nedotýkalo rozžhaveného roštu. Nejlépe tedy špízy zapíchněte do nějakého stojánku. Pokud ale bduete grilovat přímo na roštu, nezapomeňte jej dobře promazat, aby se k němu co nejméně připekla použitá marináda..
 - Grilujte krevety z každé strany přibližně 2 minuty. Uprostřed grilování pouze jednou obrátíme.
 - Kdy jsou krevety hotové? Poznáte to tak, že se zbarví do oranžova. Tedy ztratí svůj sklovitý vnitřní vzhled.
 - Hotové krevety podávejte s citronem na pokapání.
 








