Menu
0
Váš košík je prázdný

Kynuté ořechové koláče

Složitost
2/5
V tomto receptu ukážeme vše potřebné, jak si doma připravit vynikající ořechové koláče. Náplň zde budeme dávat dovnitř koláče.

Ingredience

Ingredience na těsto kynuté těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 240 g plnotučného mléka
  • 15 g droždí
  • 75 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 20 g sádla
  • 60 g másla
Ingredience na ořechovou náplň
  • 300 g mletých vlašských ořechů (nemixujeme!, ale meleme)
  • 120 g namletých sušenek nebo piškotů
  • 150 g třtinového cukru
  • 50 g mléka
  • 25 g másla
  • 15 g bílku (můžeme použít z těch vajíček, co nám zbyly z přípravy těsta) 
  • šťáva z poloviny citronu
  • perníkové koření
  • troška rumu
Ingredience na drobenku:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g studeného másla
+ marmeláda nahoru na koláček
Použijeme stejný recept a velmi podobný postup jako u našeho receptu na tlačené kynuté koláče s vanilkovým krémem, jen těsto rozvážíme na menší kousky 45-50 g a náplň balíme dovnitř koláčku. Z tohoto množství nám vyjde asi 20 koláčků.  

Náplň připravujeme den dopředu. Vůně se hezky rozleží a hlavně má po dni v lednici lepší konzistenci, díky které jde krásně tvořit kuličky a ty balit do těsta. 

Recept na náplň na ořechové koláčky

  1. Mléko s máslem dáme do malého kastrůlku a ohříváme do rozpuštění másla.
  2. Ořechy společně se sušenkami nameleme, přidáme perníkové koření, citron, třtinový cukr a promícháme.
  3. Směs zalejeme rozpuštěným máslem s mlékem a znovu promícháme.
  4. Nakonec přidáme bílek a směs dáme v krabičce s víkem do lednice nechat odležet do druhého dne.

Recept na těsto na kynuté koláče a koláčky

Ingredience na kynuté koláče a koláčkyHotové těsto na kynuté koláče a koláčky
  1. Jako první si založíme kvásek - část mléka (asi 60 ml) ohřejeme v mikrovlnce na teplotu asi 38 °C (můžeme ohřát celé množství mléka, ale do kvásku použít pak jen část). Droždí rozdrobíme do misky a společně se lžičkou cukru rozmícháme na těstíčko. Přilejeme 60 ml mléka, promícháme, a necháme pod utěrkou pracovat. 
  2. Mezitím prosejeme do mísy mouku, ke které přidáme zbytek cukru. 
  3. Žloutky rozmícháme ve zbytku mléka (pozor musí mít pokojovou teplotu, takže počkáme, pokud jsme ohřívali v mikrovlnce celé množství) a směs přilejeme k mouce. 
  4. Až je kvásek vykynutý (naroste a bublinkuje) přidáme ho do mísy a zapneme kuchyňský robot na nízké otáčky. Asi po dvou minutách hnětení přidáme na kostky nakrájené máslo a sádlo. 
  5. Těsto hněteme 10-15 minut, dokud se neodlepuje od stěn mísy. 
  6. Poté lehce poprášíme a necháme asi 45 minut kynout při pokojové teplotě.
  7. Po vykynutí rozvážíme na kousky o hmotnosti 55-60 g, vypracujeme do kuliček a pod utěrkou necháme ještě 10 minut odpočinout. 

Jak připravit ořechové koláčky

Kynuté ořechové koláče - náplňKynuté ořechové koláče - hotové
  1. Jednotlivé kuličky těsta zmáčkneme do placky.
  2. Doprostřed dáme náplň (nešetřit a dávat opravdu hodně) a zabalíme
  3. Koláčky dáme na plech - vyložený pečicím papírem, uprostřed každý zmáčkneme, aby se vytvořil důlek.
  4. Vidličkou každý koláček jednou propíchneme (aby mohl při pečení unikat vzduch), lehce pokropíme a necháme opět asi 15 minut odpočinout pod utěrkou.
  5. Připravíme drobenku - jednoduše všechny ingredience rukama smícháme do vzniku drobenky. 
  6. Do důlku dáme trochu marmelády (k ořechům se skvěle hodí višňová, malinová nebo jahodová, použít můžeme i povidla), po okrajích koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
  7. Dáme péct na 175 °C horní+dolní ohřev (pokud dáváme více plechů zároveň, tak horkovzduch) asi na 20 minut, pečeme do zlatova.
  8. Po vytažení z trouby koláčky polejeme rozpuštěným máslem, které můžeme smíchat s rumem. Před podáváním pocukrujeme.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)
Kynuté ořechové koláčeKynuté ořechové koláče - hotové
Ivča Š.
Můžete se podívat i na její Instagram, případně si u ní v rámci Brna a okolí klidně nějaké sladké z našich receptů objednat :)
 

Vhodné vybavení k přípravě receptu