Menu
0
Váš košík je prázdný

Tlačené kynuté koláče s vanilkovým krémem

Složitost
3/5
Koláče s vanilkovým krémem jsou ideální recept na tlačené kynuté koláče. Vanilkový krém totiž nelze dát do zabalených koláčů, hezky si na nich proto vyzkoušíme postup na tlačené těsto.

Ingredience

Ingredience na těsto na tlačené kynuté koláče:
  • 500 g hladké mouky
  • 240 g plnotučného mléka
  • 15 g droždí
  • 75 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 20 g sádla
  • 60 g másla
Ingredience na vanilkový krém:
  • 500 g plnotučného mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 2 žloutky
  • 125 g másla
Ingredience na drobenku:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g studeného másla
Ingredience na dozdobení:
  • mražené ovoce + marmeláda - použít můžeme opravdu jakékoli ovoce, s vanilkou ladí snad všechno, třeba borůvky
  • kukuřičný škrob
  • žloutek nebo vejce na potření
  • rozpuštěné máslo (případně s rumem) na potření po upečení
Z tohoto receptu nám vyjde 16-18 koláčů při rozvažování syrového těsta na 60 g. Pokud chceme mít výběr koláčů pestřejší, můžeme si připravit i větší množství těsta (1,5-2 násobek množství z receptu) a koláče naplnit i jinou náplní. Taky můžeme ze stejného těsta udělat koláče dvojctihodné s makovou nebo ořechovou náplní. Vanilkový krém ale nepoužíváme dovnitř koláče, ten je určený pouze nahoru na koláče tlačené. Kdybychom dali krém dovnitř, koláč během pečení praskne, protože náplň obsahuje hodně tekutin.

Náplň si připravíme den dopředu (recept níže v textu) a skladujeme v lednici, bude se s ní potom lépe pracovat. 

Recept na těsto na tlačené kynuté koláče

Těsto na kynuté koláče - ingredienceTěsto na kynuté koláče - hotové
  1. Jako první si založíme kvásek - část mléka (asi 60 ml) ohřejeme v mikrovlnce na teplotu asi 38 °C (můžeme ohřát celé množství mléka, ale do kvásku použít pak jen část). Droždí rozdrobíme do misky a společně se lžičkou cukru rozmícháme na těstíčko. Přilejeme 60 ml mléka, promícháme, a necháme pod utěrkou pracovat. 
  2. Mezitím prosejeme do mísy mouku, ke které přidáme zbytek cukru. 
  3. Žloutky rozmícháme ve zbytku mléka (pozor musí mít pokojovou teplotu, takže počkáme, pokud jsme ohřívali v mikrovlnce celé množství) a směs přilejeme k mouce. 
  4. Až je kvásek vykynutý (naroste a bublinkuje) přidáme ho do mísy a zapneme kuchyňský robot na nízké otáčky. Asi po dvou minutách hnětení přidáme na kostky nakrájené máslo a sádlo. 
  5. Těsto hněteme 10-15 minut, dokud se neodlepuje od stěn mísy. 
  6. Poté lehce poprášíme a necháme asi 45 minut kynout při pokojové teplotě.
  7. Po vykynutí rozvážíme na kousky o hmotnosti 55-60 g, vypracujeme do kuliček a pod utěrkou necháme ještě 10 minut odpočinout. 
  8. Poté z jednotlivých kuliček uděláme tlačený koláč - buď nějakým menším plechovým hrnkem, nebo jednoduše rukama. Zmáčkneme kuličku do placky a uprostřed těsto ještě více mačkáme, abychom vytvořili okraj po odvodu, vznikne nám takový bazének.
Těsto na tlačené kynuté koláčeTěsto na tlačené kynuté koláče - naplněné

Recept na vanilkový krém do koláčů

  1. Do hrnce nalejeme 3/4 množství mléka, přidáme cukr a zahříváme.
  2. Ke zbytku mléka přidáme žloutky a pudinkový prášek a pořádně promícháme.
  3. Až mléko s cukrem dojde k varu, přilejeme směs mléka, žloutků a pudinku a pořádně mícháme, aby nedošlo ke sražení žloutků. Směs začne houstnout, a když je hustá jako klasický pudink, stáhneme z plotýnky a za stálého míchání přidáme na kostky nakrájené studené máslo.
  4. Krém dáme do krabičky, přikryjeme potravinářskou folií přímo na krém, krabičku zaděláme víčkem a dáme do lednice odležet minimálně den.
Tip na dochucení krému - pokud chceme, krém si můžeme ochutit přidáním 100 g oříškového másla nebo karamelu nad rámec receptu po vmíchání másla. 
Pokud se rozhodneme krém dochutit, zde jsou i doporučené kombinace s vhodným ovocem:
  • Pistáciové máslo – maliny, ostružiny
  • Karamel – maliny, višně, ostružiny, borůvky (kyselejší), hrušky, jablka 
  • Arašídové máslo – maliny, jahody
Fantazii se ale samozřejmě meze nekladou :)

Recept na koláče s vanilkovým krémem a mraženým ovocem

  1. Vanilkový krém si předem vytáhneme, aby byl pokojové teploty. 
  2. Do ďůlků v koláčích dáme vanilkový krém.
  3. Mražené ovoce obalíme v troše kukuřičného škrobu a dáme na krém v dostatečném množství. Doprostřed dáme malou lžičku marmelády, ideálně s příchutí ovoce, které jsme použili na zdobení. Marmeládu lze vynechat, ale s ní je chuť ještě lepší.
  4. Připravíme drobenku - jednoduše všechny ingredience rukama smícháme do vzniku drobenky.
  5. Koláčky dáme na plech - vyložený pečicím papírem, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou a necháme ještě 10 minut odpočinout.  
  6. Po odpočinku dáme péct do trouby na 175 °C horní+dolní ohřev (pokud dáváme více plechů zároveň, tak horkovzduch) asi na 20 minut, pečeme do zlatova.
  7. Upečené koláče hned po vytažení polejeme rozpuštěným máslem, které můžeme smíchat s rumem. Před podáváním pocukrujeme.
Přejeme dobrou chuť! :)
Tlačené kynuté koláče s vanilkovým krémem - před pocukrovánímTlačené kynuté koláče s vanilkovým krémem - pocukrovanéTlačené kynuté koláče s vanilkovým krémem - hotovéTlačené kynuté koláče s vanilkovým krémem
Ivča Š.
Můžete se podívat i na její Instagram, případně si u ní v rámci Brna a okolí klidně nějaké sladké z našich receptů objednat :)
 

Vhodné vybavení k přípravě receptu