Philly cheesesteak
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Ikona města Philadelphia - Philly Cheesesteak, už v názvu napovídá, kdo jsou zde hlavní hráči - steak a sýr. To vše ve vláčné a voňavé bagetce s grilovanou cibulí a paprikou.
Ingredience
- 500g hovězího steaku (ribeye nebo pupek)
 - bageta či brioška (tu prořežeme horizontálně, ale nedokrojíme do konce)
 - 2 větší cibule
 - 2 červené papriky
 - sýr provolone (4 plátky na jednu briošku)
 - olej
 - sůl, pepř
 
Příprava ingrediencí na Philly Cheesesteak
- Steak je potřeba nakrájet na velmi tenké plátky - proto si ho dáme na půl hodiny do mrazáku, aby byl pevnější a my mohli nakrájet tenké plátky.
 - Nakrájíme papriku a cibuli na plátky.
 


Philly Cheesesteak na grilu
- Na gril dáme jednu z následujícího příslušenství - litinová plancha, litinová pánev, litinová deska, keramická grilovací deska. Záleží na tom, jakou máte doma výbavu. Ideálním řešením jsou plancha grily, ale málokdo je má k dispozici.
 - Gril rozpálíme na střední žár a rozpálíme planchu.
 - Na rozpálenou planchu dáme trochu oleje a necháme rozehřát.
 


- Přidáme cibuli a papriku, opečeme do zlatova, odložíme stranou.
 - Na tál přidáme steak a zprudka jej opečeme. Osolíme a opepříme dle vlastní chuti.
 - Kousky masa rozdělíme a srovnáme je na velikost našeho pečiva. Přidáme cibuli s paprikou, položíme na ně plátky sýra a zaklopíme naříznutým pečivem (takto se nám pečivo hezky napaří a "navoní" párou z masa). Přiklopíme poklopem.
 - Jakmile je sýr rozteklý, maso špachtlí podebereme a otočíme do teplého pečiva.
 - Zavřeme pečivo, podáváme s dobrým pitím a úsměvem :)
 


Tipy na závěr:
- 🥩 Tradičním steakem je ribeye - roštěná. Skvělou volbou bude ale i hovězí pupek.
 - Provolone je italský druh sýra, který je k mání i v česku. Mimo něj je populární volbou američanů Cheese Whiz - omáčka se sýra, která u nás rozumnou alternativu nemá. Ale to nevadí, protože nám víc chutná provolone.
 - 🫑 🌶️ Papriku v tradičním receptu nenajdete - nám ale chutná a navíc přidá pokrmu hezkou barvu.
 










