Recept na domácí vánoční svařák
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
1/5
Jsou dva způsoby, jak si snadno udělat domácí svařák. V našem článku Vám ukážeme oba.
Ingredience
Ingredience na domácí svařák
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 dl vody
- Okrájená kůra ze dvou pomerančů
- 1 tyčinka skořice
- 1 kus badyánu
- 1 čajová lžička zrnek kardamomu
- 1 lžíce kousků hřebíčku
- 1 litr červeného vína
Pokud si doma v zimě chcete udělat svařák, v podstatě máte dvě možnosti. Buď si koupíte už hotové svařené víno a jen ho doma ohřejete a případně lehce dochutíte, nebo si na svařák připravíte vlastní základ. Obojí je velmi jednoduché a zvládnete to jak doma v kuchyni, tak venku u grilu. Můžete tak podávat svařák přátelům doma vevnitř i venku na ulici či na zahradě. Úplně nejlepší to pak je o svátcích na konci roku.
Ohřátí svařáku na grilu
Pokud již máte koupenou láhev svařeného vína, v podstatě si ji stačí doma ohřát. Nenazvali bychom to úplně receptem, ale několik důležitých věcí tu přesto je.- Svařák ohřívejte v hrnci přímo v grilu, na boční plotýnce grilu nebo doma v kuchyni na sporáku.
- Ohřívání svařáku vypněte ihned, jakmile se na hladině začnou objevovat první drobné bublinky.
- Svařák nesmí přijít k varu - alkohol se začíná odpařovat už při 78 °C a pokud tak svařák přivedete k varu jako polévku, nedopadne to dobře. Ideální je ohřát svařák zhruba na 70 °C.
- Dochucení - při ohřívání přidejte do hrnce několik plátků pomeranče a několik tyčinek celé skořice.
Příprava domácího svařáku od základu
- Nejprve si připravíme sirup na svařák.
- Dáme hrnec na plotýnku na střední žár a necháme nahřát.
- Nasypeme do hrnce cukr krupici a necháme vytvořit světlý karamel.
- Přilijeme 1 dl horké vody a pořádně promícháme. Může se stát, že karamel ztuhne a bude vypadat jako přiškvařený k hrnci. Ale nebojte, jak se ohřeje, zase se rozpustí.
- Přidáme pomerančovou kůru i všechno koření - skořici, badyán, kardamom a hřebíček.
- Nechte pár minut povařit na středním žáru, ať koření pěkně provoní sirup.
- Následně ztlumíme teplotu a přilijeme víno - tradičně se samozřejmě používá červené, lze ale určitě použít i bílé. A pamatujte, čím lepší víno použijete, tím lepší bude i svařák - a naopak to platí taky :)
- Ohřev vypněte ihned, jakmile se na hladině objeví první bublinky - svařák nesmí projít varem, alkohol se odpařuje už při 78 °C.
- A máme hotovo - můžeme podávat rovnou z hrnce naběračkou.
Přejeme, ať Vám svařák chutná! A pokud si ho stejně jako my připravujete o vánočních svátcích, tak taky pěkný a pohodový konec roku.