Menu
0
Váš košík je prázdný

Recept na domácí vánoční svařák

Doba přípravy
do 30 min
Složitost
1/5
Jsou dva způsoby, jak si snadno udělat domácí svařák. V našem článku Vám ukážeme oba.

Ingredience

Ingredience na domácí svařák
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1 dl vody
  • Okrájená kůra ze dvou pomerančů
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 kus badyánu
  • 1 čajová lžička zrnek kardamomu
  • 1 lžíce kousků hřebíčku
  • 1 litr červeného vína
Pokud si doma v zimě chcete udělat svařák, v podstatě máte dvě možnosti. Buď si koupíte už hotové svařené víno a jen ho doma ohřejete a případně lehce dochutíte, nebo si na svařák připravíte vlastní základ. Obojí je velmi jednoduché a zvládnete to jak doma v kuchyni, tak venku u grilu. Můžete tak podávat svařák přátelům doma vevnitř i venku na ulici či na zahradě. Úplně nejlepší to pak je o svátcích na konci roku.

Ohřátí svařáku na grilu

Pokud již máte koupenou láhev svařeného vína, v podstatě si ji stačí doma ohřát. Nenazvali bychom to úplně receptem, ale několik důležitých věcí tu přesto je.
  • Svařák ohřívejte v hrnci přímo v grilu, na boční plotýnce grilu nebo doma v kuchyni na sporáku.
  • Ohřívání svařáku vypněte ihned, jakmile se na hladině začnou objevovat první drobné bublinky.
  • Svařák nesmí přijít k varu - alkohol se začíná odpařovat už při 78 °C a pokud tak svařák přivedete k varu jako polévku, nedopadne to dobře. Ideální je ohřát svařák zhruba na 70 °C.
  • Dochucení - při ohřívání přidejte do hrnce několik plátků pomeranče a několik tyčinek celé skořice.
Recept na domácí svařákRecept na domácí svařák

Příprava domácího svařáku od základu

  1. Nejprve si připravíme sirup na svařák.
  2. Dáme hrnec na plotýnku na střední žár a necháme nahřát.
  3. Nasypeme do hrnce cukr krupici a necháme vytvořit světlý karamel.
  4. Přilijeme 1 dl horké vody a pořádně promícháme. Může se stát, že karamel ztuhne a bude vypadat jako přiškvařený k hrnci. Ale nebojte, jak se ohřeje, zase se rozpustí.
  5. Přidáme pomerančovou kůru i všechno koření - skořici, badyán, kardamom a hřebíček.
  6. Nechte pár minut povařit na středním žáru, ať koření pěkně provoní sirup.
  7. Následně ztlumíme teplotu a přilijeme víno - tradičně se samozřejmě používá červené, lze ale určitě použít i bílé. A pamatujte, čím lepší víno použijete, tím lepší bude i svařák - a naopak to platí taky :)
  8. Ohřev vypněte ihned, jakmile se na hladině objeví první bublinky - svařák nesmí projít varem, alkohol se odpařuje už při 78 °C.
  9. A máme hotovo - můžeme podávat rovnou z hrnce naběračkou.
Mimochodem, sirup lze udělat i dopředu - nepřilejete k němu víno a schováte si ho doma do ledničky. Následně si můžete kdykoliv ohřát doma či na grilu víno, přidat sirup a máte tak výborný svařák vždy po ruce.

Přejeme, ať Vám svařák chutná! A pokud si ho stejně jako my připravujete o vánočních svátcích, tak taky pěkný a pohodový konec roku.
Svařák na grilu