Menu
0
Váš košík je prázdný

Špízy z vepřové panenky se slaninou a zeleninou

Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Jednoduchý recept na špízy z vepřové panenky, ideální pro letní posezení a rychlou svačinku na grilu.

Ingredience

Počet porcí: 1
  • 500 g vepřové panenky
  • 1 balení anglické slaniny (100 g)
  • 2 červené papriky nebo 7-8 mini červených papriček
  • 2 žluté papriky nebo 7-8 mini žlutých papriček
  • 2 cibule
  • 1/2 stroužku česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku grilovacího koření dle chuti
  • 1 sáček drceného rozmarýnu (nebo jemně nasekaný čerstvý)
  • sůl a pepř

Kuchyňská příprava:

  1. Panenku nakrájíme na 2 cm kostičky.
  2. Oloupeme stroužky česneku a rozmačkáme je.
  3. V misce česnek smícháme s olejem, kořením, solí, pepřem a jednou lžíci rozmarýnu. Přidáme maso a řádně promícháme.
  4. Přikryjeme misku a necháme maso naložené v ledničce po dobu alespoň 2 hodin před napichováním na špízy.
  5. Pokud použijeme mini papričky, omyjeme je, odstraníme stonky a použijeme v celku.
  6. Pokud použijeme velké papriky, omyjeme je, odstraníme stonky a semínka a nakrájíme na cca 2 cm čtverečky.
  7. Plátky slaniny nakrájíme na zhruba 2-3 cm dílky. Na špízy budeme vždy napichovat tyto dílky přeložené na půl.
  8. Oloupeme cibule a nakrájíme je na čtvrtky.
  9. Střídavě napichujeme ingredience na jehly, například - červená paprika, slanina, maso, cibule a zelená paprika.
  10. To samé pořadí opakujte, až budou všechny jehlice zaplněné.
  11. V misce, kde bylo maso, smícháme zbylý olej se zbylým rozmarýnem a touto směsí můžeme špízy potírat při grilování

Příprava na grilu:

  1. Gril připravte na přímé vaření na cca 200-250 °C.
  2. Jakmile je gril předehřátý, potřete rošt olejem a všechny špízy na něm rozmístěte.
  3. Pokud máme na grilu otáčecí špíz se sadou otáčecích špízů (viz foto), bude o to grilování komfortnější.
  4. Zavřeme poklop a jednou za cca 5-7 minut špízy otočíme.
  5. Necháme péct, dokud nebude maso hezky měkké. Trvá to přibližně 10 minut z obou stran, než se maso pořádně propeče.
  6. Vyndejte špízy z grilu. Sejměte z nich maso a zeleninu a vše dejte na talíř.
  7. Dejte pozor, aby zelenina byla rozdělena rovnoměrně.
  8. Můžeme servírovat, dobrou chuť! :)

Doporučené vybavení:

Některý z otáčecích špízů s elektromotorkem vhodný k Vašemu grilu Weber.
Sada špízů pro rotisserii - i na obrázku, takto uděláte nejlépe opečené (na rotisserii se otáčí a opečou se tak hezky ze všech stran) a nejšťavnatější špízy (šťáva z horních špízů kape na špízy pod nimi, hodně jí tak na jídle zůstane a neodkape do grilu). Zároveň na nich můžete udělat i opravdu velké špízy pro pořádnou hostinu.
Špízy do ETCS systému - ideální pro grily Genesis II, kde je snadno zapíchnete do sklopného tepelného roštu.
Dvojité špízy - jednoduchá klasika, kterou položíte na grilovací rošt.