Menu
0
Váš košík je prázdný

Treska na grilu s limetkou a medem

Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Velmi jednoduchý a rychlý recept na výbornou rybu na grilu. Skvělá volba pro všechny milovníky grilovaných mořských plodů, vhodná i na větší akci jako rychlý předkrm před hlavním chodem.

Ingredience

  • Treska filet bez kůže - cca 1 kg
  • 3 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • 5 polévkových lžic medu
  • sůl
  • pepř
U tohoto receptu rybu také trošku zaudíme tím, že ji budeme grilovat na cedrovém dřevěném prkénku. Ryba tím chytne trošku kouřového aroma, což nám výsledek ještě vylepší. Pokud nemáte doma cedrová prkénka, rybu můžete dělat samozřejmě na nějaké keramické grilovací desce nebo v nerezové míse.

A mimochodem, tento recept lze použít i na jiné bílé ryby (cejn) a odobně lze připravit i lososa.

Kromě toho máme před grilováním ještě jeden tip:
Jak zajistit, aby se ryba při grilování nepřichytila k roštu? Můžete pod ni dát pečící papír - pokud grilujete na cedrovém prkénku, keramické desce, v nerezové míse nebo jakkoliv jinak bez přímého kontaktu s ohněm, pečící papír neshoří. Místo pečícího papíru můžete použít ještě jeden trik - pod rybu můžete nakrájet plátky citrónu a rybu při grilování položit na něj :)

Treska na grilu s limetkou a medem - marináda

Příprava v kuchyni

  1. Nejprve dejte namočit udící prkénko alespoň na 30 minut. Je potřeba zcela ponořit pod vodu - díky tomu nám bude později na grilu doutnat a neshoří úplně.
  2. Rybu vykostěte, pokud je potřeba.
  3. V misce smíchejte - limetkovou šťávu, med, sůl a pepř.
  4. Připravenou šťávou rybu poctivě potřete.
  5. Rybu položte na pečící papír a můžete rovnou naporcovat na menší kousky, lépe se pak bude servírovat. Případně můžete filet ryby pouze naříznout na jednotlivé porce - jako máme na fotce. Snadno se pak podává a zároveň pěkně vypadá. Jen pozor, je potřeba neproříznout úplně durch až na prkénko.
Treska na grilu s limetkou a medem - na grilu verze ATreska na grilu s limetkou a medem - na grilu verze B

Grilování tresky

  1. Gril nachystejte na nepřímé grilování, teplotu 150 °C a nechte jej rozpálit.
  2. Prkénko položte na gril (nejlépe krátce nad přímý žár). Zavřete poklop a počkejte, než začne prkénko praskat. V té chvíli již bude hezky doutnat a dovoní poté grilovanou rybu kouřem.
  3. Prkénko dejte na nepřímý žár a přesuňte na něj rybu. Pokud jste použili pečící papír, půjde Vám na něj hezky stáhnout třeba z kuchyňského prkénka.
  4. Grilovat by se mělo přibližně 15 minut - nejlépe dokud vnitřní teplota nedosáhne cca 60 °C.
  5. Poté můžete rybu sundat z grilu a nechat aspoň 5 minut odpočinout.
  6. Před servírováním můžete ještě jednou pokapat medem a limetkovou šťávou.
Přejeme dobrou chuť! :)
Treska na grilu s limetkou a medem - hotováTreska na grilu s limetkou a medem - na talíři

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč