Kuřecí křídla na grilu - zauzená a s Hoisin omáčkou
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Kuřecí křídla na grilu jsou jeden z těch vůbec nejjednodušších receptů na přípravu. Přesto ale můžou v pohodě být zlatým hřebem Vaší příští grilovačky - jak se nám i na našich kurzech grilování potvrdilo :)
Ingredience
- 12 kuřecích křídel (cca 1,3 kg - přibližně pro 4 osoby)
- Olivový olej
- Hoisin omáčka (tradiční asijská omáčka - hustá, sladko-slaná a ideální ke grilování, chuťove se blíží omáčkám se švestkovým základem)
Směs na marinování
- 2 lžičky česnekového prášku
- 2 lžičky čínského koření pěti vůní
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mořské soli
- Půl lžičky mletého černého pepře
Tyto kuřecí křídla úplně nejlépe uděláte na peletovém grilu, ale zvládnete to určitě i na jakémkoliv jiném. Obecně stačí pro postup podle tohoto receptu dodržovat níže uvedenou teplotu 130-150 °C a pak zvládnete křídla v pohodě i na grilech na dřevěné uhlí a na plynových grilech. Pokud se Vám na Vašem grilu nedaří stabilně dosáhnout na tyto nižší teploty pro pomalé grilování, můžete křídla grilovat i při vyšší teplotě, jen pak počítejte, že se udělají rychleji, to je vše :)
Příprava v kuchyni
- Nejprve v misce smíchejte všechny ingredience marinovací směsi.
- Kuřecí křidélka lehce potřete olivovým olejem a rovnoměrně okořeňte marinovací směsí.
- Do jiné misky si nachystejte hoisin omáčku a můžete ji i zlehka ohřát, aby se lépe roztírala.
Příprava na grilu


- Připravte gril nebo udírnu na nepřímé grilování při mírném žáru (130-150 °C).
- A na čem budeme křídla grilovat? Na peletovém grilu můžete dát křídla přímo na grilovací rošt. U plynových grilů s litinovým roštem použijte nějaké odstínění (k litině by se křídla hodně připekla) - ideálně pečící tepelný štít s tepelným roštem. Alternativně lze použít i keramickou desku - doporučujeme ještě zlehka potřít olejem nebo dát mezi ni a křídla pečící papír.
- Křídla vložte do grilu a budeme grilovat na nepřímém nízkém žáru, se zavřeným poklopem a přibližně po dobu 1 hodiny.
- Po hodině grilování křídel zkontrolujte, zda jsou již hotová.
- Jak poznáte, zda jsou kuřecí křídla hotová? Ulomte jedno křídlo v kloubu a zkontrolujte, zda je maso křehké. V tuto chvíli by již maso nemělo být od kosti růžové - ale pokud stále je, nechte dalších 30 minut grilovat. A poté proces kontroly opakujte.
- Poznáte to i pomocí teploměru do masa - křídla by v místě s nejsilnějším masem měla mít uvnitř cca 77-80 °C.
- Až budou křídla hotová, potřete je pomocí silikonového štětce hoisin omáčkou a grilujte dalších 30 minut.
- Omáčka by se po této době měla na křídlech krásně spéct a vytvořit tak k masu parádní obal.
- Křídla vytáhněte z grilu, nechte chvilku odpočnout a můžete podávat - třeba s pečenými bramborami (doporučujeme způsob Hasselback), s našimi oblíbenými gnocchi nebo jen tak s čerstvě rozpečenou česnekovou bagetkou :)