Kuřecí stehna na grilu na cedrovém prkénku
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Postup
uzení
Chutná a voňavá kuřecí stehna vaše hosty překvapí nejen chutí, ale i zajímavou přípravou. Grilování na cedrovém prkénku vypadá nádherně a je i poměrně jednoduché.
Ingredience
Hlavní hvězda:
- 10 horních kuřecích stehen s kostí, bez kůže
Omáčka:
- 175 ml sojové omáčky
- 125 ml ocet balsamico
- 100 g hnědého cukru
- 2 stroužky česneku, utřené
- 1 lžíce zázvoru, najemno
- 1 lžička sušených chilli vloček
- 4 lžíce sezamového oleje
- cedrové prkénko, namočené
Grilování na cedrovém prkénku nabízí zajímavou alternativu k udícím lupínkům - je to skvělý a praktický způsob, jak přidat grilovanému jídlu jemnou, uzenou chuť. A zároveň je to způsob, jak vytvořit nepřímé grilování - prkénko zespodu chrání pokrm před přímým žárem.
Tento recept na grilovaná kuřecí stehna je právě skvělým příkladem toho, jak udící prkénka skutečně využít. Horní stehna je totiž potřeba propéct důkladněji než například kuřecí prsa. U přímého žáru by bylo potřeba kousky masa neustále otáčet, aby byly propečené, ale ne spálené. S pomocí cedrového prkénka je otočíme pouze jednou za přípravu. Pojďte si s námi rozšířit svůj repertoár grilování! :)
Tento recept na grilovaná kuřecí stehna je právě skvělým příkladem toho, jak udící prkénka skutečně využít. Horní stehna je totiž potřeba propéct důkladněji než například kuřecí prsa. U přímého žáru by bylo potřeba kousky masa neustále otáčet, aby byly propečené, ale ne spálené. S pomocí cedrového prkénka je otočíme pouze jednou za přípravu. Pojďte si s námi rozšířit svůj repertoár grilování! :)
Marináda na kuřecí stehna na grilu:


- Sojovou omáčku, cukr a ocet dáme do rendlíku, vaříme a zredukujeme na polovinu.
- Přidáme česnek, zázvor a chilli a vaříme další 1 minutu.
- Stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Přilijeme olej a zašleháme.
- Očištěná horní kuřecí stehna dáme do velké nádoby a zalijeme polovinou omáčky. Dáme odležet do chladu, ideálně přes noc.
Grilovaná kuřecí stehna:


- Gril rozpálíme na středně silný přímý žár, cca 180 °C, a položíme namočené prkénko.
- Až uslyšíme prkénko praskat, položíme na něj kuřecí stehna. Můžete také na prkénko umístit pečící papír, usnadní vám to manipulaci s masem.
- Grilujeme pod zakrytým poklopem cca 40-50 minut, nepřímé grilování a přibližně 180 °C.
- Jak dlouho grilovat kuřecí stehna? Obecně by kuřecí maso vždy mělo přesáhnout 75 °C, ale u kuřecích stehen je lepší, když je teplota v nejsilnější části masa 85 °C, pak půjde maso hezky od kosti. Teplotu uvnitř masa vám vždy přesně ukáže vpichový teploměr.
- Průběžně potíráme omáčkou.
- Těsně před sejmutím z grilu stehna ještě jednou potřeme polevou, pokud preferujete křupavou a vypečenou kůži můžete poslední potírání vynechat.


Tipy na závěr při grilování:
- 🌶️ Chilli vloček je na trhu nepřeberné množství - vyberte si ty, jejichž pálivost je vám příjemná.
- Cedrové prkénko je potřeba před grilováním namočit - ať už do vody nebo do piva - alespoň na hodinu. Zatižte jej, aby zůstalo ponořené a nasáklo co nejvíce tekutiny. Jen takto vydrží i opakovené grilování a nezačne přímo hořet.

