Kuřecí stehna Whisky
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Vyzkoušejte z Vašeho grilu Weber tradiční kuřecí stehna s originální a lahodnou slaninovou omáčkou ochucenou whisky.
Ingredience
- 1 celé kuřecí stehno (asi po 300 g, bez přebytečného tuku a kůže)
- udící lupínky Weber
- tabasco
- 1 plátek uzené slaniny nakrájené na kostičky
- 1/2 najemno nasekané cibule
- 1/2 lžíce najemno nasekaného česneku
- 30 ml kečupu
- 15 ml černé melasy
- 1 lžíce jemné hořčice
- 15 ml whisky
- 1/2 lžíce hnědého cukru
- 1/2 lžíce worcesterské omáčky
Příprava zabere asi 30 minut, marinování 8 až 24 hodin a grilování necelou hodinu.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Příprava v kuchyni:
- Na omáčku smažíme ve středním hrnci při středním žáru slaninu dokřupava asi 10 minut z obou stran.
- Zmírníme žár, přisypeme cibuli a česnek a smažíme 5 minut.
- Přidáme zbývající přísady, směs promícháme a vaříme asi 5 minut.
- Odebereme asi 75 ml omáčky a necháme ji zchladnout.
- Do velkého uzavíratelného sáčku vložíme kuřecí stehna a polovinu vychladlé omáčky.
- Ze sáčku vytlačíme vzduch, pak jej zavřeme a několikrát převrátíme, aby se omáčka rovnoměrně rozdělila.
- Maso marinujeme v chladničce 8 hodin až 24 hodin.
- Kuřecí stehna vyjmeme ze sáčku. Omáčku, která na nich ulpěla, neodstraňujeme. Tu, která zbyla v sáčku, vyhodíme.
Příprava na grilu:
- Gril Weber připravíme na nepřímý střední žár, 175 až 230 °C.
- Grilovací rošt očistíme kartáčem.
- Udící lupínky namočíme do vody a necháme je okapat. Poté je vložíme na rozžhavené uhlíky nebo do udícího boxu u plynových grilů.
- Kuřecí stehna grilujeme kůží dolů nad nepřímým středním žárem při zavřeném poklopu 25-30 minut.
- Poté je z obou stran potřeme omáčkou a grilujeme dalších 25-30 minut, než z nich při vpíchnutí vidličky vytryskne čirá tekutina a maso u kostí přestane být růžové.
- Mezitím stehna občas obracíme a potíráme omáčkou.
- Pak je sejmeme z roštu, necháme 3-5 minut odpočinout a podáváme se zbylou omáčkou.
Přejeme Vám dobrou chuť!