Kuřecí stehna se slaninovou omáčkou ochucenou Whisky
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Vyzkoušejte z Vašeho grilu Weber tradiční kuřecí stehna s originální a lahodnou slaninovou omáčkou ochucenou whisky.
Ingredience
- 1 celé kuřecí stehno (asi po 300 g, bez přebytečného tuku a kůže)
 - udící lupínky Weber
 - tabasco
 - 1 plátek uzené slaniny nakrájené na kostičky
 - 1/2 najemno nasekané cibule
 - 1/2 lžíce najemno nasekaného česneku
 - 30 ml kečupu
 - 15 ml černé melasy
 - 1 lžíce jemné hořčice
 - 15 ml whisky
 - 1/2 lžíce hnědého cukru
 - 1/2 lžíce worcesterské omáčky
 
Grilované kuřecí paličky jsou jedním z nejoblíbenějších kuřecích receptů na grilu. Oproti kuřecím prsům se jedná o velmi šťavnaté maso, které při správném grilování získá i nádherně opečenou kůži. Abyste dosáhli krásného výsledku, pojďte se s námi podívat na recept jak si připravit kuřecí paličky na grilu.
Začneme přípravou v kuchni, která zabere asi 30 minut, následovat bude marinování, kde se podíváme jak naložit kuřecí paličky. To můžete provést ráno nebo i den dopředu (8-24 hodin je ideálních). Následně se podíváme na přípravu grilu a zodpovíme jak dlouho grilovat paličky.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Začneme přípravou v kuchni, která zabere asi 30 minut, následovat bude marinování, kde se podíváme jak naložit kuřecí paličky. To můžete provést ráno nebo i den dopředu (8-24 hodin je ideálních). Následně se podíváme na přípravu grilu a zodpovíme jak dlouho grilovat paličky.
Příprava v kuchyni - marináda na kuřecí paličky:
- Na omáčku smažíme ve středním hrnci při středním žáru slaninu dokřupava asi 10 minut z obou stran.
 - Zmírníme žár, přisypeme cibuli a česnek a smažíme 5 minut.
 - Přidáme zbývající přísady, směs promícháme a vaříme asi 5 minut.
 - Odebereme asi 75 ml omáčky a necháme ji zchladnout.
 - Do velkého uzavíratelného sáčku vložíme kuřecí stehna a polovinu vychladlé omáčky.
 - Ze sáčku vytlačíme vzduch, pak jej zavřeme a několikrát převrátíme, aby se omáčka rovnoměrně rozdělila.
 - Maso marinujeme v chladničce 8 hodin až 24 hodin (pokud nestíháte, chtělo by to alespoň hodinu).
 - Kuřecí stehna vyjmeme ze sáčku. Omáčku, která na nich ulpěla, neodstraňujeme. Tu, která zbyla v sáčku, vyhodíme.
 
Příprava na grilu:
- Gril Weber připravíme na nepřímý střední žár, 175 až 230 °C.
 - Grilovací rošt očistíme kartáčem.
 - Udící lupínky namočíme do vody a necháme je okapat. Poté je vložíme na rozžhavené uhlíky nebo do udícího boxu u plynových grilů.
 - Kuřecí stehna grilujeme kůží dolů nad nepřímým středním žárem při zavřeném poklopu 25-30 minut.
 - Poté je z obou stran potřeme omáčkou a grilujeme dalších 25-30 minut, než z nich při vpíchnutí vidličky vytryskne čirá tekutina a maso u kostí přestane být růžové.
 - Mezitím stehna občas obracíme a potíráme omáčkou.
 - Pak je sejmeme z roštu, necháme 3-5 minut odpočinout a podáváme se zbylou omáčkou.
 
Přejeme Vám dobrou chuť!



