Grilované vepřové koleno na pivu
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Opravdová pochoutka nejen pro labužníky a milovníky piva. Oblíbené vepřové koleno, pro které nemusíte chodit do restaurace, upečené skvěle i na Vašem grilu.
Ingredience
Počet porcí: 1
- 1 zadní vepřové koleno
- 100 ml oleje
- 500 ml oblíbeného piva (doporučujeme světlý ležák)
- 1 velkou cibuli
- 1 celá hlavička česneku
- kmín
- celé kuličky pepře (10-12)
- čerstvý křen nebo křenová omáčka
- sůl a pepř
Kuchyňská příprava:
- Vepřové koleno nejprve důkladně opláchneme vodou a řádně osušíme.
- Ostrým nožem pak kůži kolena nařežeme do tvaru mřížky, dáváme pozor ať nevjedeme příliš hluboko do masa.
- Celé koleno důkladně posypeme solí a pepřem a vmasírujeme je do každého záhybu kolínka.
- Do velké hliníkové misky bez dírek vlijeme olej a pivo, pak přidáme i celé koleno, které posypeme kmínem.
- Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a každou půlku pak na 4 dílky. Obskládáme ji do misky kolem kolena.
- Hlavičku česneku rozkrojíme vodorovně napůl tak, aby byl rozkrojený každý stroužek. Vložíme do misky obě půlky rozkrojenou částí dolů.
- Nakonec vhodíme do misky kuličky pepře a pokud máme čerstvý křen, můžeme ho část zlehka do misky postrouhat.
Příprava na grilu:
- Gril řádně očistíme kartáčem a rozpálíme ho na cca 220-250 °C. Tuto teplotu si hlídáme po celou dobu grilování.
- Misku s kolenem vložíme na gril a grilujeme nepřímým grilováním pod zavřeným poklopem.
- Grilujeme celkem 2 - 2,5 hodiny za stále stejné teploty.
- Po přibližně 30 minutách koleno lžící nebo štětečkem pravidelně potíráme tekutinou v misce. Dle potřeby doléváme pivo.
- Po dokončení grilování koleno vyjmeme z misky a můžeme ještě naposledy potřít.
- Podáváme nejlépe s křenovou omáčkou a čerstvým chlebem.
Přejeme Vám dobrou chuť!