Menu
0
Váš košík je prázdný

Grilované vepřové koleno s křupavou kůžičkou

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
low & slow
Grilované vepřové koleno je populární pokrm, který můžeme najít na menu spousty českých pivnic. Křupavá kůrčička a růžové šťavnaté maso láká spousty českých hospodských nadšenců, přitom je to recept, který v domácích kuchařkách téměř nenajdete.

Ingredience

  • 2-3 vepřové kolena
  • 500 g čerstvých hříbků
  • 3 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • pivo na podlití
  • sůl
  • černý pepř

Ingredience na nálev:
  • 1 l vody
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • pepř
  • tymián
  • nové koření
  • bobkový list

A to je škoda - jedná se o recept, který je relativně nenáročný (většinu času zabere pečení/grilování - to ale nevyžaduje všechnu naši pozornost). V tomto receptu si uděláme grilované koleno na peletovém grilu, a na konci receptu si ukážeme i alternativní přípravu v kotlíku (neboli dutch oven). Připravit se ale dá i v jakémkoliv jiném grilu nebo v troubě, postup bude úplně stejný :)

Vepřové koleno je velice levná surovina. Hlavně proto, že velkou část zabírá kost. Nebojme se tedy objednat u řezníka dvě, klidně i tři pro čtyřčlennou posádku strávníků. Velkým pomocníkem u tohoto receptu je vpichový teploměr - ten nám ulehčí odhadování toho, jak je maso hotové.

My si v tomto receptu uděláme koleno s luxusní hříbkovou omáčkou, ale můžete jej klidně udělat jen tak - klasicky s chlebem nebo grilovaným bramborem a hořčicí a křenem. Pokud máte rádi chuť zauzeného, tak si stejným způsobem samozřejmě můžete připravit i uzené koleno. Další alternativou je také vepřové koleno sous vide, které nás osobně hodně baví, hlavně díky tomu, že je předpřipravené a naložené, takže se dá ugrilovat výrazně rychleji než to syrové od řezníka.
Grilované vepřové koleno s křupavou kůžičkou - ingredienceGrilované vepřové koleno s křupavou kůžičkou - nařezání kůže

Jak naložit vepřové koleno?

  1. Připravíme si nálev - bude ho potřeba tolik, aby byla všechna kolena ponořena.  
  2. Ostrým nožem pak kůži kolena nařežeme - my jsme zvolili řezy kolem celého kloubu. To nám pomůže při marinování, ale i při vypékání kůže. Dáváme pozor ať nevjedeme příliš hluboko do masa.
  3. Zalijeme kolena nálevem a dáme do chladu na minimálně 24 hodin
  4. V den přípravy kolena vyjmeme, řádně osušíme a dáme na pekáč.
Grilované vepřové koleno s křupavou kůžičkou - umístění na grilGrilované vepřové koleno s křupavou kůžičkou - grilování s teploměrem

Vepřové koleno na grilu:

  1. Gril řádně očistíme kartáčem a rozpálíme ho na cca 130 °C. Tuto teplotu si hlídáme po celou dobu grilování.
  2. Pekáč s kolenem vložíme na gril a grilujeme nepřímým grilováním pod zavřeným poklopem.
  3. Grilujeme celkem 2 - 2,5 hodiny za stále stejné teploty.
  4. Hlavně kontrolujeme vnitřní teplotu kolen - pečeme tak dlouho, dokud nedosáhnou 73 °C.
  5. Závěrečné vypékání - po dosažení požadované vnitřní teploty gril rozpálíme na 220°C a pečeme, dokud kůže není křupavá, cca 20-40 minut. Pekáč podlijeme trochou vody a případně pivem, aby se nám vypečená šťáva nepřipálila. 
  6. My jsme pro závěrečné vypékání zvolili ještě trošku jiný postup - dopečení v litinovém hrnci. Koleno do něj vložíme, zakryjeme poklicí a umístíme do ohně nebo do grilu. Nebojíme se častěji kontrolovat a kotlík přesouvat k/od ohně podle toho, jak se kůže vypéká. 
  7. Hotové koleno vyjmeme a necháme pár minut odležet bokem. Mezitím můžeme připravit omáčku a přílohu.
Grilované vepřové koleno s křupavou kůžičkou - skoro hotovéGrilované vepřové koleno s křupavou kůžičkou - vypečení kůže

Recept na hříbkovou omáčku:

  1. Do výpeku z kolene (v našem případě v litinovém hrnci) dáme hříbky, oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek a restujeme. Můžeme podlít trochou piva. 
  2. Dusíme 5-10 minut a průběžně mícháme.
  3. Dochutíme solí a pepřem, případně bylinkami dle chuti. 
A tím máme hotovo. Grilované koleno podáváme s chlebem a nakládanou zeleninou.

Přejeme Vám dobrou chuť! :)
Grilované vepřové koleno s křupavou kůžičkou - hříbková omáčkaGrilované vepřové koleno s křupavou kůžičkou - servírování

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč