Jak ugrilovat steak?

Hovězí steak na griluKe grilování patří steaky asi jako sůl k pepři, ugrilovat ale lahodný hovězí steak není úplná legrace. Pojďme se společně podívat na pár rad a tipů, jak si grilování pořádného steaku nejen užít ale po sléze i řádně vychutnat.

Připravili jsme pro Vás také podrobný recept (lépe řečeno přímo návod), jak si na grilu připravit luxusní steak.

Recept Vás provede grilováním krok za krokem - od přípravy v kuchyni až po servírování. Zodpoví všechny dotazy - Jak dlouho grilovat? Kdy osolit? Kdy opepřit? A jak by vůbec měl být steak vysoký?

Jsme přesvědčeni, že s jeho pomocí doma bez problémů připravíte luxusní steak jako z dobré restaurace.

Jaké hovězí maso použít?

U hovězích steaků musí být na prvním místě kvalita masa. Nevyplácí se zde tedy šetřit a pokud hovězí steaky kupujeme původem v Česku, je třeba dbát na to aby maso bylo řádně stařené - vyzrálé. Minimem zrání by mělo být 10-14 dní. Nejčastěji se steaky kupují vakuované, kde vás o délce zrání kromě množství tekutin (čím více, tím lépe) upozorní i etiketa. Dále je důležitý i věk zvířete na porážku. Ideální jsou 2 roky. Doporučujeme se poradit například se známým řezníkem.

Jaký druh steaku použít?

Druhů nebo kusů hovězího masa je poměrně dost. Mezi nejoblíbenější patří svíčková, roštěná, hovězí pupek, květová špička, žebra a mnoho dalších. Jaký tedy vybrat pro grilování pořádného steaku?  Pokud jste milovníci jemného, libového a křehkého masa, tak oceníte například filet z pravé svíčkové nebo nízké roštěné. Pokud naopak máte rádi maso s výším obsahem tuku a vaziva se silným chuťovým zážitkem, doporučujeme steak z vysoké roštěné, krku nebo kýty. Každý z nás má ale rád něco jiného, proto doporučujeme ugrilovat druhů několik ať si přijde na chuť každý u stolu :) .

Jak steak připravit?

Maso vytáhneme minimálně hodinu před grilováním z ledničky a necháme vydýchat v pokojové teplotě. V tomto čase můžeme z masa, pokud jsou, nožem odstranit tuhé blány. Dáváme ale pozor abychom nožem neporušili svalovinu, zde by nám vytekla u grilování z masa šťáva. Pokud jsme maso vyjmuli z vakuové misky můžeme ho otřít vlhkým hadříkem nebo i lehce omýt. Při umytí je ale potřeba maso zase osušit. Hovězí steaky nenaklepáváme ani nijak nemarinujeme. Jediné, co můžeme udělat před vložením masa na gril je maso opravdu zlehka potřít máslem či olejem dle chuti. Správný steak by také měl být 3-4 cm vysoký. Pokud máme nižší, budeme ho na grilu otáčet v menších časových intervalech.

Jak připravit gril?

Než s grilováním steaků začneme, je potřeba gril na hovězí řádně připravit. Rošt grilu pořádně očistíme, nejlépe kartáčem, aby na něm nebyly stopy po předchozím grilování. Dále gril musíme dostatečně rozpálit, alespoň na 210°C, nikdy maso nepokládáme na studený rošt, vytekly by nám tak chutné šťávy. A nakonec, protože bude gril dost rozpálený, můžeme rošt lehce potřít olejem či ANTI-STICK Sprejem, aby se maso jen tak nepřichytlo. Pokud chceme mít opravdovou kontrolu nad propečením masa, je také dobré mít po ruce například termosondu, kdy máme jistotu nad vnitřní teplotou steaku.

Jak steak grilovat?

Hovězí steaky jsou známé tím, že si můžeme vybrat dle chuti do jaké míry propečení je chceme připravit. Od takzvané VERY RARE - míra kdy je steak téměř syrový, až po WELL DONE - zcela propečený. My si zde přiblížíme zlatou střední cestu, středně propečenou míru - MEDIUM u steaku z vysoké roštěné. Steak vložíme na gril a každou stranu grilujeme 4-5 minut, zde je dobré po otočení první strany steak položit na novou plochu roštu, původní plocha nám po prvním pečení trošku zchladla. Steak obracíme nejlépe obracečkou nebo kleštěmi, nepícháme do něj vidličkou či nožem. Po 10 minutách je také dobré steak vzít do kleští a podržet na roštu boční strany steaku 1-2 minuty. Nakonec steak odložíme z přímého žáru roštu a necháme 5-10 minut stát, tím se šťávy uvnitř steaku hezky rozloží. Před konzumací steak osolíme, opepříme a můžeme zlehka potřít například olivovým olejem dle chuti. A výborný grilovaný hovězí steak z vysoké roštěné je na světě, dobrou chuť!