Jak grilovat zeleninu? (cuketu, papriku, aj.)

Jaká zelenina je na grilování vhodná?
Protože většina druhů zeleniny je na přípravu všestranná, bude jednodušší napsat, která zelenina se na gril nehodí. Moc takové zeleniny není, ale na grilování spíš nedoporučujeme snad jen saláty, brokolici, křen, salátovou okurku a všechny odrůdy těchto typů zeleniny. Jinak si můžete hezky ugrilovat snad cokoliv dle vaší chuti.Oblíbená grilovaná zelenina je třeba cuketa na grilu, paprika na grilu, mrkev na grilu, grilované brambory, chřest na grilu, grilovaná kukuřice, rajčata (ano, rajče je ovoce :) ), fazolové lusky, kedlubny, lilky nebo žampiony a věřte nebo ne, grilovat můžeme i například vodní meloun. Mezi favority pak patří cuketa, cibule a paprika.
Zelenina na grilu - jak ji připravit?
U přípravy zeleniny i jako u masa záleží na každém z nás, není žádný jeden jediný postup, jak správně grilovat zeleninu. Někdo rád zeleninu naloží do marinády, někdo do ochuceného oleje a někdo si vystačí pouze se solí a pepřem. My doporučujeme:- před vložením na gril zeleninu omýt a osušit
- potřít oblíbeným olejem, který ještě můžeme smíchat se solí a pepřem
Jak grilovat měkkou zeleninu?
Až na výjimky stačí většině měkké zeleniny přibližně 10 minut na vysoké teplotě. Je dobré pamatovat na pravidlo jako u většiny masa, čím silnější kousek ukrojíme, tím delší doba grilování. Dále se u grilů na uhlí či brikety snažíme zeleninu negrilovat nikdy nad přímým ohněm. No, a protože zelenina není maso, které jen tak můžeme na gril položit, je nejlepší jí grilovat pomocí různého příslušenství vyrobeného přímo pro tento účel. U grilů na uhlí, tak aby nám zelenina nespadla do ohně, lze využít například grilovací deska či koš na zeleninu. Pro plynové grily lze dokoupit i přídavné špízy či rovnou celý ETCS Grilovací Systém.Při grilování cukety nebo papriky doporučujeme dát na gril větší kousky a až poté je nakrájet, jako na přiložených fotkách u tohoto článku. Když nakrájíte cuketu na kolečka, otáčení bude složité a určitě pár kousků obětujete ohni :) Když naopak cuketu nakrájíte na větší tyčinky, ugrilujete a až nakonec nakrájíte na malé kousky, bude se Vám s ní na grilu pracovat podstatně jednoduššeji.
Jak grilovat tvrdou zeleninu?
Mezi tvrdou zeleninu, kterou rádi grilujeme, patří hlavně brambory, kukuřice, batáty a mrkev. Tyto druhy zeleniny je dobré před grilováním povařit ve vodě a až po změkčení je ugrilovat. Na grilu je necháváme i tak trošku déle, přibližně 15-20 minut. Pokud chceme brambory, batáty či mrkev grilovat bez předvaření, nakrájíme je na maximálně 1 cm silné plátky, aby se dobře propekly. Na grilu jim dáme dobrých 50 minut. U kukuřice je dobré ji za grilování průběžně potírat máslem.Grilovaná zelenina v troubě - jak na to?
Jak grilovat zeleninu v troubě? Všechny naše recepty na grilovanou zeleninu na grilu můžete úplně stejně udělat i doma v kuchyni v troubě. Většinou bude u zeleniny postup úplně stejný, ať už grilujete na grilu nebo pečete v troubě. A jak grilovat zeleninu na pánvi? Grilovaná zelenina na pánvi je také možná, u většiny měkké zeleniny a třeba cukety budete také postupovat úplně stejně jako na grilu.

Náš tip na závěr - zeleninový špíz z cukety, papriky a cibule.
Cuketu, sladkou papriku a červenou cibuli si řádně omyjeme a nakrájíme na plátky či kostky přibližně 1-2 cm vysoké. Na špízy zeleninu napíchneme vždy postupně, tedy cuketa, paprika, cibule atd. dokud špíz není plný. Do menší misky smícháme olivový olej a lžičku grilovacího koření. Zeleninu na špízech tímto mixem zlehka potřeme tak, aby olej nekapal do ohně. Na dobře rozpálený gril špízy položíme buď přímo na rošt, nebo nejlépe do držáků, ale nikdy přímo nad oheň. Grilujeme přibližně 10-12 minut a můžeme jednou či dvakrát špízy otočit. Po ugrilování můžeme dochutit kapkou panenského olivového oleje, solí a pepřem. Dobrou chuť!Na další naše recepty můžete kouknout na odkazu níže:
Zelenina na grilu recepty
