Grilované vepřové kotlety
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Šťavnaté vepřové kotlety s lehce sladkou chutí díky legendárnímu koření Meat Church Honey Bacon. Grilování vepřových kotlet je rychlé a jednoduché a pokud použijete dobré grilovací koření, bude perfektní na každou grilovačku, kdy chcete zazářit bez dlouhých příprav.
Ingredience
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 3 lžíce oleje
- Grilovací koření Meat Church Honey Bacon
- Sůl a pepř podle chuti
Jaký je rozdíl mezi vepřovou kotletou a pečení?
Na začátek se jen v rychlosti podíváme na to jaké maso si budeme vlastně připravovat. Jedná se o celý sval ze hřbetní části prasete, začíná u krkovičky a táhne se až ke kýtě. Vepřová pečeně představuje celý sval, pokud se jedná o úpravu kdy máme vepřové s kostí tak mluvíme o kotletě (obvykle porcované na plátky). Vykostěné části pečeně se také říká karé.
Recept na grilování pečeně v celku jsme pro vás sepsali již dříve, dnes se podíváme na kotletu na steaky.
Jak naložit vepřovou kotletu na gril?
- Kotlety osušte papírovou utěrkou a potřete z obou stran olejem. V našem receptu, kdy kotletu grilujeme na steaky, použijeme grilovací koření, tzv. dry rub. Jedná se o suché nakořenění, kdy malé množství oleje zajistí, aby se koření přichytilo k masu.
- Bohatě posypte kořením Honey Bacon a jemně vmasírujte do masa. Samozřejmě můžete použít i jiné oblíbené grilovací koření.
Vepřová kotleta na grilu:
- Připravte gril na přímé grilování při střední teplotě (180–200 °C). Rošt dobře očistěte a potřete olejem, aby se kotlety nepřichytávaly. Použít můžete také anti stick sprej a jiné oleje ve spreji.
- Kotlety položte přímo nad žár.
- Jak dlouho se griluje kotleta? Z každé strany ji připravujte 4-5 minut, nebo dokud nedosáhne vnitřní teploty 62–65 °C (pro šťavnaté maso). Pokud preferujete více propečené, grilujte o 1–2 minuty déle. Ale hlídejte, aby se nevysušily :) Nejlépe Vám s tím pomůže vpichový teploměr do masa.
- Pokud grilujete vepřovou kotletu s kostí (platí to pro všechna masa s kostí), vpichujte sondu teploměru do masa tak, aby se nedotýkala kosti. Kost dobře vede teplo a zobrazená teplota nemusí být přesná.
- Hotové maso sundejte z grilu a nechte je 5 minut odpočinout. Vepřové kotlety můžete zakrýt alobalem, ale nechejte volné konce ať může unikat teplo. Maso pak bude rovnoměrně šťavnaté a už se nebude příliš zvyšovat vnitřní teplota.
Tipy na závěr:
- Extra chuť: Před koncem grilování můžete kotlety lehce potřít směsí medu a másla pro lesklý a voňavý finish.
- Příloha: Skvěle se hodí zelenina jako grilovaná cuketa nebo chřest z grilu, grilované brambory nebo čerstvý salát s hořčičným dresinkem.
- Bez grilu? Steak z vepřové kotlety si můžete připravit i na kontaktním grilu nebo na pánvi. V troubě si pak můžete udělat pečené vepřové kotlety nebo celou pečení. Zvládnete i kotlety na steak, stačí použít funkci grilu na střední stupeň. V troubě se vám pak teploměr bude hodit ještě více, protože každá peče trošku jinak.
- Divočina! Stejným způsobem si můžete připravit i kančí kotlety na grilu.
👉 Zapněte gril a užijte si dokonalé kotlety s neodolatelnou chutí medu a slaniny! 😋
Top Grily Vám přejí dobrou chuť! :)